Cadillac Owners Forum banner
  • BEWARE OF SCAMMERS. Anyone trying to get your money should be checked out BEFORE you send anything anywhere.

Wiadomości tekstowe nie dochodzą

34K views 37 replies 16 participants last post by  Cadillac Customer Service  
#1 ·
Czy ktoś jeszcze ma ten problem? Sprawdziłem ustawienia Bluetooth w telefonie, w sekcji myCadillac i wszystko jest włączone dla: połączeń, audio, dostępu do kontaktów i dostępu do wiadomości. Mój telefon wibruje, gdy ktoś do mnie pisze, ale na ekranie nic się nie wyświetla.
Rozmowy telefoniczne w trybie głośnomówiącym działają bez zarzutu.

Czy coś przeoczyłem w ustawieniach? Przeczytałem nawet instrukcję obsługi... nic nie wspomniano o wiadomościach tekstowych! Czy ta funkcja nie jest dostępna w XT4? Była w moim XT5 z 2017 roku.

Mam model Premium Luxury.

Czy ktoś może pomóc?

Dzięki,
Mark D.

• Like
Reactions: CLM
#3 ·
Dzięki Cutlass. Jeśli to prawda... to do bani! Nie próbowałem jeszcze konfigurować Android Auto. Spróbuję jutro, starałem się tego unikać. Nie podoba mi się konieczność podłączania telefonu za każdym razem, gdy wsiadam do samochodu. Słyszałem, że jeśli tego nie zrobisz... to bardzo obciąża baterię. Jeszcze raz dzięki!

#4 · (Edited)
Mark JD. Wydaje się, że działa u mnie bez zarzutu i nie jestem podłączony do Apple CarPlay za pomocą kabla.

Umieszczam mojego iPhone'a w uchwycie do ładowania bezprzewodowego, a następnie, jeśli usłyszę nową wiadomość tekstową podczas parkowania lub jazdy, wystarczy, że nacisnę przycisk "Mów" na kierownicy i powiem "Przeczytaj wiadomość tekstową", a nowa wiadomość tekstowa zostanie odtworzona przez system głośników. Następnie zapyta mnie "czy chcę odpowiedzieć tak czy nie?"

Ale jeśli chcę wysłać nową wiadomość tekstową, wystarczy, że ponownie nacisnę przycisk "Mów" na kierownicy i powiem "wyślij wiadomość tekstową do "Imię i nazwisko osoby"", a usłyszę "Ok, co chcę powiedzieć" itp.

#5 ·
Bardzo interesujące, Marku. Tak to działało w moim XT5.
Zastanawiam się, czy ma znaczenie, że masz iPhone'a? Mam Samsunga S9+. Kiedy otrzymujesz wiadomość tekstową, czy powiadomienie o alertach jest słyszalne przez samochód, czy tylko przez telefon? Ja również nie mam ładowania bezprzewodowego.

• Like
Reactions: CLM
#8 ·
Używam iPhone'a, ale kiedy łączy się z Bluetooth, wycisza telefon. Telefon nie wydaje dźwięku po otrzymaniu wiadomości tekstowej.
OK, ale czy otrzymujesz wiadomość tekstową na ekranie i czy używasz Apple CarPlay?

#7 ·
To może być podobny przypadek do tego, co musiałem zrobić z moim '17 GMC. Kiedy po raz pierwszy sparowałem telefon przez Bluetooth, tekst nie działał. Musiałem znaleźć kilka ustawień w telefonie, aby zezwolić na powiadomienia specjalnie dla tego urządzenia Bluetooth. Mam iPhone'a 8. Myślę, że musiałem dotknąć małej/zakreślonej literki „i” obok urządzenia GMC Intellilink w menu Bluetooth.

#9 ·
Nie używam Apple CarPlay. Jeśli to zrobię, otrzymuję powiadomienie na ekranie. Nie używam Apple CarPlay, ponieważ wolę zostawić telefon w etui na pasku zamiast wyjmować go i podłączać kabel. Nie przeszkadza mi brak powiadomień na ekranie, ale chciałbym, żeby mój telefon piszczał, gdy otrzymam wiadomość tekstową.

#10 ·
Nie używam Apple CarPlay. Jeśli to zrobię, otrzymuję powiadomienie na ekranie. Nie używam Apple CarPlay, ponieważ wolę zostawić telefon w etui na pasku zamiast go wyjmować i podłączać kabel. Nie przeszkadza mi brak powiadomień na ekranie, ale chciałbym, żeby mój telefon piszczał, gdy otrzymam wiadomość tekstową.
Myślę, że masz rację, że ja (my) możemy nie otrzymać sygnału dźwiękowego, gdy otrzymam (otrzymamy) wiadomość tekstową. Teraz, gdy mam bezprzewodowe połączenie z podkładką, rzadko łączę się z Apple CarPlay. Jedyny raz, kiedy się połączę, to wtedy, gdy wybieram się w dłuższą podróż lub wycieczkę.

Jedyną obawą, jaką mam teraz, jest to, że muszę pamiętać, aby wyjąć telefon, gdy opuszczam XT4. Nie potrafię powiedzieć, ile razy zostawiłem telefon w bezprzewodowej podkładce ładującej i musiałem wracać, żeby odebrać telefon... LOL

#14 ·
Miałem ten sam problem z moim pożyczonym XT4. Podczas parowania poprosił o zezwolenie na wysyłanie SMS-ów, co zatwierdziłem, ale żadne nie przyszły. Nie mogłem też znaleźć aplikacji do SMS-ów. Używam LG V40 thinQ z systemem Android 8.1 Oreo. Żadnych problemów z otrzymywaniem SMS-ów w moim systemie CUE z 2017 roku.

#19 ·
Mój CTS z 2016 roku odbierał wiadomości tekstowe przez system CUE i działał świetnie. Jednak mój nowy XT4 nie. Sprawdziłem każde ustawienie w telefonie i QUE, ale bezskutecznie. W końcu zapytałem mojego sprzedawcę i powiedziano mi, że ta funkcja jest wyłączona, a jedyną alternatywą jest Android Auto lub Apple CarPlay.

#20 ·
Mój CTS z 2016 roku odbierał wiadomości tekstowe za pośrednictwem systemu CUE i działał świetnie. Jednak mój nowy XT4 już nie. Sprawdziłem każde ustawienie w telefonie i QUE, ale bezskutecznie. W końcu zapytałem mojego sprzedawcę i powiedziano mi, że ta funkcja jest wyłączona, a jedyną alternatywą jest Android Auto lub Apple CarPlay.
Kali,
Otrzymałem tę samą odpowiedź. Myślę, że to do bani. Nienawidzę używać Android Auto, ponieważ jest z tym za dużo roboty. Musisz mieć telefon wyjęty (zamiast po prostu zostawić go w kieszeni, torebce lub klipsie do paska) i musi być podłączony kablem USB, co oznacza, że nie możesz mieć jednocześnie pamięci USB z muzyką w porcie USB (mój XT5 miał 2 porty USB). Następnie musisz aktywować aplikację w telefonie i, no tak... nie zapomnij o telefonie, gdy wysiadasz z samochodu!
XT5 był o wiele łatwiejszy. Kiedy mój telefon otrzymał wiadomość tekstową, pojawiła się ona na ekranie. TAKIE PROSTE! Jak łatwo to było.

#22 ·
Czy ktoś jeszcze ma ten problem? Sprawdziłem ustawienia Bluetooth w telefonie, w sekcji myCadillac i wszystko jest włączone dla: połączeń, audio, dostępu do kontaktów i dostępu do wiadomości. Mój telefon wibruje, gdy ktoś do mnie pisze, ale na ekranie nic się nie pojawia.
Rozmowy telefoniczne w trybie głośnomówiącym działają bez problemu.

Czy coś przeoczyłem w ustawieniach? Przeczytałem nawet instrukcję obsługi... nic nie wspomniano o wiadomościach tekstowych! Czy ta funkcja nie jest dostępna w XT4? Była w moim XT5 z 2017 roku.

Czy ktoś może pomóc?

Dzięki,
Mark D.
Zastanawiałem się nad tym samym, niedostępne, ale było w moim Fordzie Escape. Myślę, że trzeba połączyć Androida lub Apple Car Play, żeby to działało.

#25 ·
Mam dokładnie ten sam problem.
Czy ktoś jeszcze ma ten problem? Sprawdziłem ustawienia Bluetooth w telefonie, w sekcji myCadillac i wszystko jest włączone dla: połączeń, audio, dostępu do kontaktów i dostępu do wiadomości. Mój telefon wibruje, gdy ktoś do mnie pisze, ale na ekranie nic się nie pojawia.

Czy pomijam jakieś ustawienie? Przeczytałem nawet instrukcję obsługi... nic nie wspomniano o wiadomościach tekstowych! Czy ta funkcja nie jest dostępna w XT4? Była w moim XT5 z 2017 roku.

Czy ktoś może pomóc?

Dzięki,
Mark D.

#26 ·
Ten sam problem dla mnie. Zupełnie nowy 2020 XT6, w pełni załadowany. SUV jest świetny i wszystko działa Z WYJĄTKIEM braku SMS-ów! To denerwujące, ponieważ w starszych Caddies było to takie proste. Zdaję sobie sprawę, że muszę używać Android Auto i instalowałem i usuwałem go kilka razy. Udało mi się to raz uruchomić, ale znowu zniknęło po wyłączeniu samochodu.

#29 ·
Ten sam problem dla mnie. Zupełnie nowy XT6 z 2020 roku, w pełni załadowany. SUV jest świetny i wszystko działa Z WYJĄTKIEM braku SMS-ów! To takie denerwujące, ponieważ w starszych Caddies było to takie proste. Zdaję sobie sprawę, że muszę używać Android Auto i instalowałem i usuwałem go kilka razy. Właściwie udało mi się to raz uruchomić, ale znowu zniknęło po wyłączeniu samochodu.
Ja też

#27 ·

Czy pomijam jakieś ustawienie? Przeczytałem nawet instrukcję obsługi... nic nie wspomniano o wiadomościach tekstowych! Czy ta funkcja nie jest dostępna w XT4? Była w moim XT5 z 2017 roku.

Czy ktoś może pomóc?

Dzięki,
Mark D.
Mam XT4 z 2019 roku i miałem wiadomości w samochodzie od dnia, w którym go dostałem w październiku 2018 roku. Miałem również tę samą funkcję w moim XT5 z 2018 roku. To było wspaniałe. Moje wiadomości się wyświetlały i mogłem ich słuchać i odpowiadać, wybierając zaprogramowane odpowiedzi lub wpisując własną odpowiedź, gdy samochód był zatrzymany. UWIELBIAŁEM TĘ FUNKCJĘ WIADOMOŚCI. Nie pamiętam dokładnie, ale myślę, że musiałem wejść do APLIKACJI i kliknąć aplikację SMS i połączyć ją z moim telefonem. ALE NAGLE W PAŹDZIERNIKU 2019 ROKU APLIKACJA ZNIKNĘŁA, A CADILLAC myśli, że jestem szalony i mówią, że żaden inny XT4 nie ma wiadomości. ALE WIEM, ŻE MIAŁEM. JAK MAM TO ODZYSKAĆ????

#28 ·
Ja również nie mam wiadomości. Kiedy łączę się z Android Auto, otrzymuję powiadomienie, gdy otrzymam wiadomość, ale nie mogę wysyłać. Nie sądzę, żeby istniała jakakolwiek inna opcja dla wiadomości tekstowych. Cholera, miałem to w moim Escape z 2009 roku, zszokowany, że nie jest to dostępne w XT4.

#30 ·

Czy ktoś może pomóc?

Dzięki,
Mark D.
MAM XT4. MIAŁEM WIADOMOŚCI. Były dostępne na ekranie APLIKACJI. Wybrałem APLIKACJĘ do tworzenia. Pojawiały się na moim wyświetlaczu i mogłem odpowiadać. POTEM ZNIKNĘŁY. JUŻ NIE MA WIADOMOŚCI I APLIKACJI I NIE MOGĘ ICH ODZYSKAĆ.

#33 ·
Żeby było jasne, przynajmniej w przypadku iPhone'a:

przejdź do "ustawień" w telefonie (nie "ustawień" w systemie CUE samochodu),

następnie kliknij Bluetooth,

następnie kliknij "i" po prawej stronie "myCadillac" w sekcji "moje urządzenia";

następnie włącz "pokaż powiadomienia".

#36 ·
Wygląda na to, że wiele osób skarży się na brak otrzymywania naszych tekstów w systemie informacyjno-rozrywkowym. Ja też. 2017 XT5 był świetny. 2020 XT5, nic!!! Dlaczego mieliby to zatrzymać przez połączenie Bluetooth? Kto lub jak możemy się na to poskarżyć do Cadi?!! To była również funkcja bezpieczeństwa, dzięki której nie trzeba było patrzeć na telefon, gdy dzwonił, tylko na ekran. Smutne, że to zrobili.