Wczoraj zdemontowałem odpowietrznik dyferencjału w moim manualnym Performance z 2014 roku, żeby się mu przyjrzeć. Użyłem klucza płaskiego 5/8", na pewno był mocno dokręcony, ale nie było nic szalonego, żeby go odkręcić. Ponadto nie miał lewego gwintu, ani nie musiałem podnosić samochodu, żeby to zrobić. To był pierwszy raz, kiedy sam zdemontowałem odpowietrznik. Być może został wyczyszczony, kiedy wymieniałem uszczelniacze osi przy przebiegu 44 tys. mil, nigdy tego nie sprawdziłem. Mogę się mylić, ale wydawało mi się, że usłyszałem małe "ssyczenie", kiedy odkręcałem odpowietrznik... jeśli tak się stało, to może oznaczać, że odpowietrznik był nieco zatkany i ciśnienie powoli uchodziło, zanim go wystarczająco odkręciłem, albo odpowietrznik był całkowicie zatkany i to było ciśnienie, które się nagromadziło. Na razie nie mam żadnych wycieków, dyfer jest suchy.
Przejrzałem kilka wątków tutaj, żeby spróbować go rozebrać i wyczyścić, ale ostatecznie nie czułem się komfortowo, próbując zdjąć pokrywkę, ponieważ jest to jedyny odpowietrznik, jaki obecnie posiadam. Zamówiłem nowy odpowietrznik OEM z RockAuto za 16,53 $. Kiedy dostanę nowy, sprawdzę poziom płynu w dyferencjale i uzupełnię płyn do górnej części otworu, jeśli to konieczne, i zamontuję nowy odpowietrznik. Na razie tylko obróciłem trochę pokrywkę i naciskałem ją w górę i w dół, i wypadło trochę brudu. Wydawało się, że całkiem sporo.
Rozbiorę stary odpowietrznik i trochę się nim pobawię, spróbuję przeciąć sprężynę, jak wspomniał ktoś inny, żeby zobaczyć, czy/jak to zmienia napięcie. Chciałbym pójść do ACE Hardware i poszukać kolanka o tym samym skoku gwintu i połączyć je z wężem, a następnie dowiedzieć się, jak i gdzie poprowadzić wąż do nadwozia, a następnie z powrotem, tak aby koniec węża był skierowany w dół. Następnie wymyślić sposób montażu węża, aby zachował kształt i położenie, które chcę. Czy to brzmi dobrze? Słyszałem, jak kilka osób mówiło, że wąż jest lepszym rozwiązaniem i niezawodnym sposobem na zapewnienie, że odpowietrzanie dyferencjału pozostanie drożne. Ale nie jestem pewien, czy wąż powinien być skierowany tylko w górę, czy też musi obrócić się o 180 stopni w kierunku ziemi.