Cadillac Owners Forum banner
  • BEWARE OF SCAMMERS. Anyone trying to get your money should be checked out BEFORE you send anything anywhere.

Port odpowietrzający tylnego mechanizmu różnicowego ATS

37K views 101 replies 27 participants last post by  RudyF6  
#1 ·
Niedawno oddałem samochód na wymianę oleju i odkryto, że jeden z uszczelniaczy tylnej osi przecieka. Został naprawiony w ramach gwarancji. Przeczytałem na tym forum, że wiele razy było to spowodowane zatkanym otworem wentylacyjnym. Jestem ciekaw, czy można usunąć otwór wentylacyjny w celu sprawdzenia i wyczyszczenia w razie potrzeby. Czy ktoś ma instrukcję lub zna lokalizację tego otworu? Mam 2.0 bez LSD. Dzięki

#2 ·
Byłbym również ciekaw, czy ktoś ma z tym doświadczenie. Uszczelki osi przeciekały przy przebiegu 18 tys. mil i zostały wymienione w ramach gwarancji.

Przez cały czas, gdy GM produkuje dyferencjały, pomyślałbym, że powinni być w stanie zrobić przewody odpowietrzające, które by się nie zapychały. Mam rację?

#3 ·
Może pomocne, zdjęcia samego odpowietrznika w 3. linku w pierwszym poście:

#4 ·
Pełzałem pod moim 2.0T. Zobacz zdjęcie poniżej, wierzę, że to jest otwór wentylacyjny. Próbowałem ustalić rozmiar gniazda do usunięcia. 15 mm jest za małe, a 16 mm pasuje luźno. Prawdopodobnie zamówię część zamienną, zanim spróbuję ją usunąć. To ciasne miejsce, więc nie jestem nawet pewien, czy klucz będzie działał w tej przestrzeni.
582846

#6 ·
ahs2M2,

Dzięki za post i to z odpowietrznikiem. To może być jedno z miejsc, w których klucz z grzechotką znacznie ułatwia życie. Mam zestaw takich w SAE i metrycznych i chociaż nie używam ich tak często, to kiedy są potrzebne, naprawdę dobrze sprawdzają się przy szybkim usuwaniu elementów mocujących, gdzie zwykły klucz nasadowy/grzechotka nie pasuje i są znacznie szybsze i mniej irytujące niż używanie standardowego klucza.

Można je łatwo wyczyścić, więc nie powinieneś potrzebować nowego, WD-40 dobrze sprawdza się jako rozpuszczalnik i prawdopodobnie już go masz. Tak naprawdę nie potrzebujesz klucza dynamometrycznego, ponieważ nie jest to coś, co jest uszczelnione lub przenoszące obciążenia/mocujące, więc chcesz, aby było wystarczająco mocno dokręcone, aby się nie poluzowało. Jak tylko zacznie stawiać opór dalszemu obracaniu, przestań.

Wygląda na to, że w pewnym momencie odpowietrznik wypuścił dużo płynu lub pary. W normalnej eksploatacji są to zwykle tylko odpowietrzniki powietrza z pewną parą z oleju smarującego, również odpowietrzaną głównie nowym olejem smarującym. Podejrzewam, że Twój mechanizm różnicowy mógł zostać w pewnym momencie przepełniony, aby odpowietrzyć olej smarujący mechanizmu różnicowego. W typowej eksploatacji powietrze jest odpowietrzane, gdy zespół mechanizmu różnicowego/osi nagrzewa się i wciągane z powrotem, gdy się ochładza. Jedynym celem odpowietrznika jest upewnienie się, że zespół nigdy nie jest pod ciśnieniem ani próżnią i znajduje się w miejscu wystarczająco wysokim, aby woda nie dostała się do niego podczas normalnej eksploatacji.

Rodger

#7 ·
Dzięki za świetną sugestię. Szukałem w Internecie metrycznego zestawu kluczy z grzechotką, aby dodać go do mojej kolekcji narzędzi, ale wszystkie nie są dostępne w rozmiarze 16 mm. Jest 15 mm, a potem 17 mm. Zastanawiam się dlaczego.

#8 ·
Dzięki za świetną sugestię. Szukałem w Internecie metrycznego zestawu kluczy z grzechotką, aby dodać go do mojej kolekcji narzędzi, ale wszystkie nie są dostępne w rozmiarze 16 mm. Jest 15 mm, a potem 17 mm. Zastanawiam się dlaczego.

Tak, 16 mm jest dość nietypowe. Lata temu pracowałem nad moim Volvo i potrzebowałem wygiętego klucza 22 mm do nakrętki rozpórki. Mój tata ma prawie każdą nakrętkę lub klucz, ale tego cholernego czegoś brakowało. Nie wiem, dlaczego inżynierowie trzymają się popularnych rozmiarów.

#43 · (Edited)
Być może nie wszystkie mają 16 mm. Próbowałem tego na moim i był za duży do mojego odpowietrznika. Uważam, że to było 9/16 cala. Mój to 2013 z LSD.
Sergio, jaki był numer części do odpowietrznika LSD? 23156298 to nie jest (chociaż jeśli ktoś chce ten numer części, mam jeden!) i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego odpowietrznika.

edytuj - Myślę, że to 22929622. Mam nadzieję, że to również to, co dostałeś!

#11 ·
Klucze sięgające NIE służą do luzowania nakrętek/śrub. Mam 2 kompletne zestawy SAE/metryczne. Mam zarówno Harbor Freight, jak i Sears.
Zestaw HF ma 3 adaptery, które umożliwiają użycie nasadki, zakładając, że masz miejsce.

#12 · (Edited)
Kilka wniosków z tego:
-16 mm lub 5/8 cala klucz do usunięcia. Przynajmniej w 2.0T bez LSD
-Numer części GM 23156298. Kupiłem zapasową, więc mogę zrobić bezpośrednią wymianę i wyczyścić drugą w wolnej chwili
-Udało mi się wykonać zadanie bez podnoszenia samochodu, ale zdecydowanie da ci więcej miejsca na łokcie, jeśli samochód jest podniesiony.

Attachments

#13 ·
Dzięki za odpowiedzi. Klucz oczkowy z Amazonu dotarł dzisiaj i zdjąłem odpowietrznik nowym narzędziem. Cóż, nie wygląda na to, żeby mój odpowietrznik był w ogóle zatkany. Być może uszkodzenie uszczelki osi w moim przypadku nie było spowodowane zatkanym odpowietrznikiem, ale fabrycznym przepełnieniem płynem.
Jak zauważyłem w moim ostatnim poście na temat odpowietrznika, jestem przekonany, że zatkanie nie jest problemem, ale raczej wymaga zbyt dużego ciśnienia, aby otworzyć zawór i odpowietrzyć. Biorąc pod uwagę wszystkie zgłoszone wycieki uszczelniaczy osi, uważam również, że przepełnienie płynem nie jest przyczyną. Kupiłem zamiennik i rozebrałem go. To prosta konstrukcja - okrągła gumowa tarcza, okrągła metalowa tarcza, lekka sprężyna i osłona przeciwpyłowa. Powinien się łatwo otwierać, ale z jakiegoś niewyjaśnionego powodu tak się nie dzieje. Skróciłem długość sprężyny o połowę i otwiera się łatwiej, ale nadal potrzeba sporo ciśnienia, aby go otworzyć.

#18 ·
Zdejmowałem swój kilka razy i jestem prawie pewien, że zauważyłbym, gdyby gwinty były odwrócone, ale może nie.

Zbiornik wyrównawczy w moim dieslu GMC z 2018 roku używa gwintów lewoskrętnych dla zawsze uszczelnionej górnej pokrywy, co jest dla mnie bardzo zauważalne. Być może ktoś w GM zrobił to jako środek bezpieczeństwa, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo, że ktoś, kto nie powinien, zdejmie pokrywę z gorącego, ciśnieniowego układu chłodzenia. Pokrywa odpowietrzająca ciśnienie po dolnej stronie części przelewowej/odzyskiwania zbiornika ma normalne gwinty.

Rodger

#24 ·
Jak mogę sprawdzić, czy mam LSD czy otwarty mechanizm różnicowy? I jakiego płynu potrzebuję do płukania?
Jeśli masz manualną skrzynię biegów lub wykończenie Premium, masz LSD. Numery części płynów w tym wątku:

#30 · (Edited)
Wczoraj zdemontowałem odpowietrznik dyferencjału w moim manualnym Performance z 2014 roku, żeby się mu przyjrzeć. Użyłem klucza płaskiego 5/8", siedział tam pewnie, ale nic szalonego, żeby go odkręcić. Ponadto nie miał gwintu lewoskrętnego i nie musiałem podnosić samochodu, żeby to zrobić. To był pierwszy raz, kiedy sam zdemontowałem odpowietrznik. Być może został wyczyszczony, kiedy wymieniłem uszczelniacze osi przy przebiegu 44 tys. mil, nigdy tego nie sprawdziłem. Mogę się mylić, ale wydawało mi się, że usłyszałem małe "ssyczenie", kiedy odkręcałem odpowietrznik... jeśli tak się stało, to może oznaczać, że odpowietrznik był nieco zatkany i powoli upuszczał ciśnienie przed odkręceniem go, lub odpowietrznik był całkowicie zatkany i to było ciśnienie, które się nagromadziło. Na razie nie mam żadnych wycieków, dyferencjał jest suchy.

Przejrzałem kilka wątków tutaj, żeby spróbować go rozebrać i wyczyścić, ale ostatecznie nie czułem się komfortowo, próbując zdjąć pokrywę, ponieważ jest to jedyny odpowietrznik, jaki obecnie posiadam. Zamówiłem nowy odpowietrznik OEM z RockAuto za 16,53 $. Kiedy dostanę nowy, sprawdzę poziom płynu w dyferencjale i uzupełnię płyn do górnej części otworu, jeśli to konieczne, i zamontuję nowy odpowietrznik. Na razie tylko obróciłem trochę pokrywę i naciskałem ją w górę i w dół, i wypadło trochę brudu. Wydawało się, że jest tego całkiem sporo.

Rozbiorę stary odpowietrznik i trochę się nim pobawię, spróbuję przeciąć sprężynę, jak wspomniał ktoś inny, żeby zobaczyć, czy/jak to zmienia napięcie. Chciałbym pójść do ACE Hardware i poszukać kolanka z tym samym skokiem gwintu i połączyć je z wężem, a następnie dowiedzieć się, jak i gdzie poprowadzić wąż do nadwozia, a następnie z powrotem, tak aby koniec węża był skierowany w stronę ziemi. Następnie wymyślić sposób montażu węża, aby zachował kształt i położenie, które chcę. Czy to brzmi dobrze? Słyszałem od kilku osób, że posiadanie węża jest lepszym rozwiązaniem i niezawodnym sposobem na zapewnienie, że odpowietrznik dyferencjału pozostanie drożny. Ale nie jestem pewien, czy wąż powinien być skierowany w górę, czy też powinien obrócić się o 180 stopni w kierunku ziemi.

#72 ·
Wczoraj zdemontowałem odpowietrznik dyferencjału w moim manualnym Performance z 2014 roku, żeby się mu przyjrzeć. Użyłem klucza płaskiego 5/8", na pewno był mocno dokręcony, ale nie było nic szalonego, żeby go odkręcić. Ponadto nie miał lewego gwintu, ani nie musiałem podnosić samochodu, żeby to zrobić. To był pierwszy raz, kiedy sam zdemontowałem odpowietrznik. Być może został wyczyszczony, kiedy wymieniałem uszczelniacze osi przy przebiegu 44 tys. mil, nigdy tego nie sprawdziłem. Mogę się mylić, ale wydawało mi się, że usłyszałem małe "ssyczenie", kiedy odkręcałem odpowietrznik... jeśli tak się stało, to może oznaczać, że odpowietrznik był nieco zatkany i ciśnienie powoli uchodziło, zanim go wystarczająco odkręciłem, albo odpowietrznik był całkowicie zatkany i to było ciśnienie, które się nagromadziło. Na razie nie mam żadnych wycieków, dyfer jest suchy.

Przejrzałem kilka wątków tutaj, żeby spróbować go rozebrać i wyczyścić, ale ostatecznie nie czułem się komfortowo, próbując zdjąć pokrywkę, ponieważ jest to jedyny odpowietrznik, jaki obecnie posiadam. Zamówiłem nowy odpowietrznik OEM z RockAuto za 16,53 $. Kiedy dostanę nowy, sprawdzę poziom płynu w dyferencjale i uzupełnię płyn do górnej części otworu, jeśli to konieczne, i zamontuję nowy odpowietrznik. Na razie tylko obróciłem trochę pokrywkę i naciskałem ją w górę i w dół, i wypadło trochę brudu. Wydawało się, że całkiem sporo.

Rozbiorę stary odpowietrznik i trochę się nim pobawię, spróbuję przeciąć sprężynę, jak wspomniał ktoś inny, żeby zobaczyć, czy/jak to zmienia napięcie. Chciałbym pójść do ACE Hardware i poszukać kolanka o tym samym skoku gwintu i połączyć je z wężem, a następnie dowiedzieć się, jak i gdzie poprowadzić wąż do nadwozia, a następnie z powrotem, tak aby koniec węża był skierowany w dół. Następnie wymyślić sposób montażu węża, aby zachował kształt i położenie, które chcę. Czy to brzmi dobrze? Słyszałem, jak kilka osób mówiło, że wąż jest lepszym rozwiązaniem i niezawodnym sposobem na zapewnienie, że odpowietrzanie dyferencjału pozostanie drożne. Ale nie jestem pewien, czy wąż powinien być skierowany tylko w górę, czy też musi obrócić się o 180 stopni w kierunku ziemi.
Cześć, czy udało Ci się zamontować wąż na dyferencjale?

#31 ·
Znalazłem również to tłoczenie na obudowie mechanizmu różnicowego tuż pod otworem odpowietrzającym. '40075260', co, jak przypuszczam, jest numerem części. Ale tuż pod nim było 'REV B'. Czy to oznaczałoby wersję B, co oznacza, że mój samochód ma mechanizm różnicowy, który został w jakiś sposób zmieniony, gdy mój samochód został zbudowany w kwietniu 2014 roku?

#32 ·
Oto moje zdanie na ten temat, a mój ATS wciąż ma oryginalne uszczelki mechanizmu różnicowego, które nigdy nie przeciekły. Jeśli w mechanizmie różnicowym narasta ciśnienie, w wyniku którego olej jest wypychany przez uszczelkę, czy musi to koniecznie uszkodzić uszczelkę? Myślę, że elastyczna warga, która styka się z obracającym się wałem, powróciłaby do normy po zadziałaniu jako zawór obejściowy. Jeśli problem można naprawić, dlaczego uszczelki miałyby być wymieniane? Mogę się całkowicie mylić, więc niech ktoś mnie poprawi. Wiem, że uszkodzona lub zużyta uszczelka zawsze będzie przeciekać.
Moim zdaniem krótki gumowy wąż z filtrem sprawdziłby się lepiej jako odpowietrznik, o ile byłby umieszczony w miejscu, w którym woda nie mogłaby się dostać.

#34 ·
Oto moje zdanie na ten temat, a mój ATS wciąż ma oryginalne uszczelki mechanizmu różnicowego, które nigdy nie przeciekały. Jeśli w mechanizmie różnicowym narasta ciśnienie, w wyniku którego olej jest wypychany przez uszczelkę, czy musi to uszkodzić uszczelkę? Myślę, że elastyczna warga, która styka się z obracającym się wałem, powróciłaby do normy po zadziałaniu jako zawór obejściowy. Jeśli problem można naprawić, dlaczego uszczelki miałyby być wymieniane? Mogę się całkowicie mylić, więc niech ktoś mnie poprawi. Wiem, że uszkodzona lub zużyta uszczelka zawsze będzie przeciekać.
Moim zdaniem krótki gumowy wąż z filtrem lepiej sprawdziłby się jako odpowietrznik, o ile byłby umieszczony w miejscu, w którym nie mogłaby się dostać woda.
Zgadzam się, ale problem polega na tym, że gdy uszczelka przecieka, nie wiesz, czy jest to wadliwa uszczelka, czy ciśnienie, czy też po wycieku uszczelki jest bardziej prawdopodobne, że będzie przeciekać w przyszłości. O ile coś się nie zmieni, jak usunięcie ciśnienia lub wymiana uszczelki, będzie nadal przeciekać, więc twoje pytania są poprawne, po prostu nie wiemy. Kiedy zabierasz go do warsztatu z cieknącą uszczelką, najlepszą opcją, jaką mają, jest wymiana uszczelki. Ty osobiście możesz nadal go napełniać lub spróbować rozwiązać problem, zmieniając odpowietrznik w jakiś sposób, ale warsztat prawdopodobnie nie będzie miał klienta, który to rozumie lub chce się tym przejmować.
Zatem, mówicie, że wymiana uszczelek może nie być konieczna, a robienie tego jest jak leczenie objawów, a nie głównego problemu, tj. odpowietrznika. Czy możliwe jest, że naprawa zatkanego odpowietrznika zatrzyma wyciek i wszystko znów będzie dobrze?

Zamierzam przyjrzeć się temu, co zrobił SaveTheManuals i może zamówić odpowietrznik.

#33 ·
Zgadzam się, ale problem polega na tym, że gdy uszczelka przecieka, nie wiesz, czy jest to wadliwa uszczelka, czy ciśnienie, lub czy po wycieku uszczelki jest bardziej prawdopodobne, że będzie przeciekać w przyszłości. O ile coś się nie zmieni, jak usunięcie ciśnienia lub wymiana uszczelki, będzie nadal przeciekać, więc twoje pytania są poprawne, po prostu nie wiemy. Kiedy zabierzesz to do warsztatu z cieknącą uszczelką, najlepszą opcją, jaką mają, jest wymiana uszczelki. Ty osobiście możesz nadal ją napełniać lub spróbować rozwiązać problem, zmieniając jakoś odpowietrznik, ale warsztat prawdopodobnie nie będzie miał klienta, który to rozumie lub chce się tym przejmować.

#35 ·
Jaki jest numer części odpowietrznika LSD? Mój dyferencjał znowu jest mokry po stronie pasażera. W zeszłym roku wymieniłem uszczelniacze osi, ale może sama wymiana odpowietrznika i upewnienie się, że płyn w dyferencjale jest uzupełniony, uchroni mnie przed ponowną koniecznością wymiany uszczelniaczy.

#39 ·
Cześć, niedawno zabrałem swój ATS z LSD do serwisu na diagnozę. Zauważyłem, że mechanizm różnicowy był brudny i gdzieś przeciekał. Diagnoza wykazała, że odpowietrznik mechanizmu różnicowego jest zatkany, stąd wyciek z obu stron. Koszt naprawy oszacowano na 1200 $. Moje pytanie brzmi: czy nie mógłbym po prostu wyczyścić zewnętrznej części mechanizmu różnicowego, wymienić odpowietrznik i sprawdzić, czy mechanizm różnicowy przestanie przeciekać? A może powinienem również wymienić uszczelki mechanizmu różnicowego? Dzięki

#40 ·
Uszczelki mogą być uszkodzone w takim stopniu, że nie będą działać. Zmieniłbym i napełnił ponownie mechanizm różnicowy, a następnie dokładnie wyczyścił obszar wokół wszystkich uszczelek i uważnie obserwował go przez kilka tygodni w różnych warunkach eksploatacji, pilnując poziomu płynu. Należy pamiętać, że uszczelki mogą przeciekać w różnych warunkach, a uszkodzone uszczelki często przeciekają na zimno, podczas gdy wyciek spowodowany zatkanym odpowietrznikiem występuje na gorąco. Uszkodzenie uszczelki występuje również w wyniku zasysania powietrza (i brudu z drogi) przez zespół osi obok uszczelek, gdy się ochładza, a odpowietrznik jest zatkany. Jeśli oryginalny olej do mechanizmu różnicowego jest nadal w środku, będzie zawierał sporo metalu z początkowego zużycia podczas docierania, a jeśli powietrze/zanieczyszczenia są wciągane z powrotem obok uszczelek, to również spowoduje ich dalsze zużycie.

Uszczelki osi ATS są podobne do tego, co dzieje się, gdy system PCV silnika ulega zatkaniu, powodując przedmuch w skrzyni korbowej, aby znaleźć nowe ujście, które przechodzi przez uszczelki i przenosi z sobą olej. W wielu przypadkach problem zostaje rozwiązany, jeśli zostanie wykryty wcześnie, zanim uszczelka ulegnie poważnemu uszkodzeniu, ale czasami uszczelka zostaje natychmiast naruszona. Wymiana odpowietrznika, napełnianie i czyszczenie osi jest tanie i łatwe w porównaniu do 1200 $, więc zrobiłbym to w pierwszej kolejności. Płyn do mechanizmu różnicowego jest również tani, a ATS nie mieści dużo, więc spuściłbym go i wymienił podczas tego procesu.

Wymiana uszczelek wiąże się z dużą ilością pracy, ale 1200 $ to prawdopodobnie znacznie więcej, niż zażądałby niezależny warsztat, więc rozejrzyj się, jeśli zamierzasz wymienić uszczelki.

#41 ·
Uszczelki mogą być uszkodzone lub nie na tyle, aby działały. Zmieniłbym i napełnił ponownie mechanizm różnicowy, a następnie dokładnie oczyścił obszar wokół wszystkich uszczelek i uważnie obserwował go przez kilka tygodni w różnych warunkach pracy, pilnując poziomu płynu. Należy pamiętać, że uszczelki mogą przeciekać w różnych warunkach, a uszkodzone uszczelki często przeciekają na zimno, podczas gdy wyciek spowodowany zatkanym odpowietrznikiem wystąpi na gorąco. Uszkodzenie uszczelki występuje również w wyniku zasysania powietrza (i brudu drogowego) przez zespół osi obok uszczelek podczas chłodzenia z zatkaną rurką odpowietrzającą. Jeśli oryginalny smar do mechanizmu różnicowego jest nadal w środku, będzie zawierał sporą ilość metalu z początkowego zużycia podczas docierania, a jeśli powietrze/zanieczyszczenia są zasysane z powrotem obok uszczelek, spowoduje to dalsze ich zużycie.

Uszczelki osi ATS są podobne do tego, co dzieje się, gdy system PCV silnika ulega zatkaniu, powodując przedmuch w skrzyni korbowej, aby znaleźć nowe ujście, które przechodzi przez uszczelki i przenosi z sobą olej. W wielu przypadkach problem zostaje rozwiązany, jeśli zostanie wykryty wcześnie, zanim uszkodzenie uszczelki będzie ekstremalne, ale czasami uszczelka jest natychmiast naruszana. Wymiana odpowietrznika, napełnianie i czyszczenie osi jest tanie i łatwe w porównaniu do 1200 $, więc zrobiłbym to najpierw. Płyn do mechanizmu różnicowego jest również tani, a ATS nie mieści dużo, więc spuściłbym go i wymienił podczas tego procesu.

Wymiana uszczelek wiąże się z dużą ilością pracy, ale 1200 $ to prawdopodobnie znacznie więcej, niż zażądałby niezależny warsztat, więc rozejrzałbym się, jeśli zamierzasz wymienić uszczelki.

Rodger
Dzięki Rodger, doceniam opinię!

#48 ·
Zamówiłem swój od GM i tak wygląda torba, wciąż nie zamieniłem odpowietrznika, żeby sprawdzić, czy to pasuje. Ale myślę o sprzedaży samochodu. Chociaż samochód jest fajny i uwielbiam prowadzenie, nie chcę mieć do czynienia z kłopotami z codziennym kierowcą.

#49 · (Edited)
Mój odpowietrznik fabryczny (po lewej) i zupełnie nowy #23156298 (po prawej), który kupiłem w RockAuto. Jedyna różnica polega na tym, że na nowym odpowietrzniku pod nakrętką nie ma tyle miejsca, co sprawia, że myślę, że jakiekolwiek ciśnienie ucieka łatwiej z fabrycznego odpowietrznika (a może to sprężyna traci napięcie z czasem?). Wyczyściłem fabryczny i przedmuchałem przez oba, i może to było placebo, ale czuję, że fabryczny nie wymagał tak dużego wysiłku, aby uwolnić ciśnienie. To już 2 raz, kiedy zdjąłem fabryczny odpowietrznik, rozważałem założenie nowego i po prostu założyłem stary z powrotem haha.

Oba mają 5/8" sześciokąt dla mojego 2014 RWD Performance 2.0T 6-biegowa manualna skrzynia biegów z datą produkcji 4/2014.

Ponownie, kiedy prawie zdjąłem odpowietrznik z dyferencjału, usłyszałem słabe pssst... obudowa albo wypuszczała powietrze, albo może je zasysała?

20201025_162618 przez C B na Flickr

Wow... mamy taką samą nazwę użytkownika, dokładnie. haha. Ale świetna wiadomość! :)