Cadillac Owners Forum banner
  • BEWARE OF SCAMMERS. Anyone trying to get your money should be checked out BEFORE you send anything anywhere.
101 - 120 of 254 Posts
Śledziłem link i dalej link do innego wątku na forum Acadia, gdzie członek zrobił zdjęcia zaworów dolotowych w swoim SLT z przebiegiem 39 tys. mil przed i po czyszczeniu za pomocą CRC Cleaner.

Zawory wyglądają na dość czyste z minimalnymi osadami, a zdjęcia po czyszczeniu nie wyglądały na znacznie lepsze. Nawet OP wątku pod podanym linkiem (@Arminius, który wydaje się już nie być na tym forum) przyznał, że nie widział różnicy w zaworach również w poście #14.

Nie widziałem żadnych zdjęć nagromadzenia węgla na zaworach dolotowych w silniku LGX (3.6 w naszych XT5) ani w Corvette LT1, które mają bardzo skuteczne systemy PCV.

Wszystkie zdjęcia nagromadzenia węgla to zawory dolotowe sprzed lat. Jeśli wierzyć w istnienie problemu, potrzebujemy aktualnych zdjęć.
CRC Cleaner i inne produkty w aerozolu dla konsumentów, które można kupić na półce w sklepie z częściami samochodowymi, wydają się niezbyt skuteczne. Jedyną skuteczną usługą indukcyjną, o której wiem, jest usługa indukcyjna BG, wykorzystująca narzędzie indukcyjne i środek czyszczący BG GDI Air Intake & Valve Cleaner. Nie mam żadnych powiązań ani interesów finansowych w BG. Używałem ich produktów i widziałem, jak działają, co zgłosiłem w poście #34 wątku referencyjnego.

W powyższym wątku referencyjnym było wystarczająco dużo dyskusji na ten temat, że nie uważam, aby powtarzanie tego było warte mojego czasu. Ludzie mogą i będą wydawać własne osądy na ten temat i na temat tego, jaki poziom konserwacji jest wymagany dla ich osobistego samochodu. Moim celem tutaj, na tym forum, jest uzyskiwanie i dostarczanie informacji, które przyniosą korzyści mnie i innym, a nie angażowanie się w niekończące się powtarzające się przekomarzanki. To powiedziawszy, poniżej znajduje się kilka przydatnych informacji:

BG GDI Service - YouTube

Nie ma wątpliwości, że środek do czyszczenia dolotu powietrza i zaworów BG GDI jest skuteczny w razie potrzeby. Nie ma jednak dowodów na to, że silnik LGX stosowany w kilku pojazdach GM ma problem z gromadzeniem się nagaru na zaworach dolotowych. Gdyby to był problem, zdjęcia nagaru na zaworach byłyby łatwo dostępne.

Dealer przysłał mi listę rzeczy do załatwienia. Zastanawiałem się, czy ktoś mógłby powiedzieć, jak ważne/konieczne są te rzeczy. Z góry dziękuję:

• Płukanie hydraulicznego układu hamulcowego
    • 3 lata lub 30 tys. mil
    • $157
  • Odkamienianie silnika MOC
    • 30 tys. mil
    • $286
  • Wymiana płynu w skrzyni biegów
    • 45 tys. mil
    • $576

Zalecili również kilka innych rzeczy:
  • Serwis akumulatora
    • Co jest zabawne, ponieważ wymieniłem akumulator mniej niż 2000 mil temu
    • Poza tym, co oni tu dokładnie robią? Pobierają 48 dolarów, więc to na pewno nie wymiana akumulatora...
  • Wymiana piór wycieraczek
    • Zrobiłem to również w tym roku
    • $71 to niezbyt źle za części i robociznę
  • Wymiana filtrów powietrza silnika i kabiny
    • $65 i $83 odpowiednio
    • Nie zrobiłem tego, ale jestem pewien, że mogę to zrobić sam za znacznie mniej.
Te usługi to tylko to, co wykres lub komputer wypluwa, aby ci je sprzedać. Przeważnie są to dobre usługi, które nie zaszkodzą i mogą tylko pomóc. Czy są potrzebne natychmiast…nie, ale kiedy będziesz gotowy. I oczywiście, jeśli twój akumulator i wycieraczki są dobre, nie rób tego. Poinformuj ich o statusie. Może będą mogli zaktualizować komputer o te informacje. Jeśli nie mogą, te zalecenia będą się pojawiać.
Cieszę się, że dostałeś wymianę Tstat!!

Dla wszystkich zainteresowanych, ja również miałem straszne "wymagane działanie, wspomaganie kierownicy jest zredukowane" na centralnym wyświetlaczu tego XT5 z 2017 roku z przebiegiem 37 tys. mil ... Miał te same objawy, co niektórzy poprzedni użytkownicy wspominali ... Wentylator chłodnicy pracował z najwyższą prędkością ... Klimatyzacja przestała działać ... wspomaganie kierownicy wydawało się ciężkie lub nieistniejące, a wskaźnik temperatury nie pokazywał temperatury ... nie pokazywał temperatury przez cały czas, gdy samochód jechał. Przetestowałem samochód za pomocą czytnika kodów i pokazał P0128.

Zdecydowałem się kupić czujnik temperatury płynu chłodzącego i termostat. Plan był taki, aby wymienić czujnik temperatury płynu chłodzącego i zobaczyć, czy to wszystko, czego potrzebował. Najlepsze plany. Cóż, miałem tak duże trudności z wyjęciem czujnika, że poddałem się i pojechałem nim do warsztatu ... Warsztat użył moich części, a także uszczelki kolektora dolotowego, nowego płynu niezamarzającego i obciążył mnie robocizną. Zakończono w ciągu kilku godzin, przywracając wszystko do normy. Technik, który wykonał pracę, powiedział mi, że to termostat.
View attachment 608119
Witaj Jim
To ironiczne, że zrobiłeś zdjęcie swojej deski rozdzielczej. Mam XT5 z 2017 roku i od czasu do czasu na mojej desce rozdzielczej pojawia się komunikat "wspomaganie kierownicy jest zredukowane". Wierzcie lub nie, mam jedną oponę, która ma powolny wyciek i kiedy dodałem powietrza do 36 PSI, komunikat znika! Nie mogę sobie wyobrazić, że to jest przyczyną, ale z komputerami kto wie! Widzę, że na twoim zdjęciu jedna opona ma za mało powietrza. Nie mam żadnych innych problemów z komunikatem wspomagania. Brzmi to szaleńczo, wiem, ale mój komunikat znika!
- Ray

Cześć Jim
To ironiczne, że zrobiłeś zdjęcie swojej deski rozdzielczej. Mam XT5 z 2017 roku i od czasu do czasu na mojej desce rozdzielczej pojawia się komunikat "wspomaganie kierownicy zmniejszone". Wierzcie lub nie, mam jedną oponę, która powoli traci powietrze i kiedy dodałem powietrza do 36 PSI, komunikat znika! Nie mogę sobie wyobrazić, że to jest przyczyną, ale z komputerami kto wie! Widzę, że na twoim zdjęciu jedna opona ma za mało powietrza. Nie mam żadnych innych problemów z komunikatem wspomagania. Brzmi to szaleńczo, wiem, ale mój komunikat znika! - Ray
Wszystkie jego opony są w zielonym. Tak, jedna jest niższa, ale wciąż zielona. Nie oszukuj się... prawdopodobnie potrzebujesz wymiany termostatu.

Ok, odebrałem dziś wieczorem mój pojazd i zamierzam zamieścić dokładnie to, co jest na mojej fakturze, aby móc się do niej odwoływać w przyszłości na tych forach. Mam nadzieję, że to, co zrobili, rozwiąże ten problem.

"Zweryfikowany skan, znaleziono U0140 - Nieprawidłowe dane z ECM i P0128 niewystarczająca temperatura w ECM. Sprawdź poziom płynu chłodzącego - OK. Sprawdź odczyt ECT w danych ECM za pomocą GDS, nigdy nie przekracza 185 stopni, sprawdź odczyty temperatury w T/STAT za pomocą termometru na podczerwień, TSTAT zablokowany w pozycji otwartej, zdejmij kolektor dolotowy, szyny paliwowe i wymień termostat/rurę wylotową wody, ponownie zmontuj, napełnij i odpowietrz układ chłodzenia, wyczyść kody i jazda próbna - OK...Wymień wylot wody/termostat 4032830"

Wszystko powyższe było objęte gwarancją bez udziału własnego. Trzymam kciuki!
Czy to było objęte zwykłą gwarancją, czy gwarancją na układ napędowy? Mam to samo i jutro oddaję samochód do diagnozy. Pojazd nie jest już objęty zwykłą gwarancją na 50 000 mil, ale widzę, że powinien być objęty gwarancją na układ napędowy.

Witaj Jim
To ironiczne, że zrobiłeś zdjęcie swojej deski rozdzielczej. Mam XT5 z 2017 roku i od czasu do czasu na mojej desce rozdzielczej pojawia się komunikat "wspomaganie kierownicy zredukowane". Wierzcie lub nie, mam jedną oponę, która powoli traci powietrze i kiedy dodałem powietrza do 36 PSI, komunikat znika! Nie sądzę, żeby to było przyczyną, ale z komputerami kto wie! Widzę, że na twoim zdjęciu jedna opona ma za mało powietrza. Nie mam żadnych innych problemów z komunikatem wspomagania. Brzmi to szaleńczo, wiem, ale mój komunikat znika! - Ray
Mam ten sam problem! Jedna opona pokazuje 29 funtów, ale wydaje się, że nie jest pusta. Kiedy dwa razy dodałem powietrza, następnego dnia znowu spada do 29 funtów. A teraz pojawił się komunikat wspomagania kierownicy ze wskaźnikiem temperatury wskazującym zimno i klimatyzacją, która nie wydmuchuje zimnego powietrza.

Mam ten sam problem! Jedna opona pokazuje 29 funtów, ale wydaje się nie być pusta. Kiedy dwa razy dodałem powietrza, następnego dnia spada z powrotem do 29 funtów. A teraz pojawił się komunikat wspomagania kierownicy z wskaźnikiem temperatury wskazującym zimno i klimatyzacją, która nie wydmuchuje zimnego powietrza.
Wygląda na to, że masz dwa problemy. Opony powinny być napompowane do 36 funtów, jak wskazano na tabliczce w ramie drzwi kierowcy. Jeśli napompowałeś do 36 i następnego dnia spadło do 29, ta opona musi zostać naprawiona, ponieważ ma przebicie lub wyciek z obręczy.

Drugi problem jest objawem problemu z układem chłodzenia, często termostatu, który utknął w pozycji otwartej.

Miałem okresowo ten komunikat na desce rozdzielczej centrum wiadomości. Myślę, że jest on związany z pogodą/deszczem/myjnią samochodową (myślę, że widziałem to na forum w zeszłym roku).
Od czasu do czasu zapala mi się również kontrolka silnika. Przykład: w zeszły wtorek pojawił się komunikat Wspomaganie kierownicy, następnie po kilku zatrzymaniach i uruchomieniach zapaliła się kontrolka silnika i obie świeciły do piątku. Potem obie zniknęły (zgasły). W sobotę wieczorem (tak, padał deszcz) powrócił komunikat Zmniejszone wspomaganie kierownicy. Mam zaplanowaną wizytę na poniedziałek, ale chciałbym pójść na nią uzbrojony w większą wiedzę niż mam obecnie. Wszelkie informacje byłyby mile widziane. W zeszłym styczniu miałem kilka komunikatów stale pojawiających się na desce rozdzielczej, a dealer przeprowadził aktualizację oprogramowania, która wydawała się pomagać.
Miałem ten komunikat dwa razy. Raz pojawiał się sporadycznie, gdy samochód wychodził z zatrzymania i uruchomienia silnika i stwierdzono, że przyczyną jest wadliwy akumulator. Innym razem pojawił się razem z wentylatorem obracającym się cały czas z pełną prędkością i był spowodowany wadliwym termostatem.

Mam ten sam problem. Zabrałem samochód do dealera w poniedziałek, zużyli ponad 1/4 baku paliwa, gdy tam był, a potem powiedzieli mi, że zostało to naprawione przez zresetowanie mojego systemu. Powiedzieli, że kiedy AAA wymieniło akumulator kilka miesięcy temu, spowodowało to reakcję łańcuchową błędów, która doprowadziła do komunikatu „Wspomaganie kierownicy Zredukowana jazda z ostrożnością”. Cóż, zgadnijcie co, błąd powrócił dziś wieczorem i myślę, że ich mówienie mi, że trzeba zresetować system, to bzdura.

Wyraźnie wymieniłem Biuletyn Serwisowy wymieniony w tym filmie i odniesiony w tym wątku, kiedy do nich dzwoniłem i kiedy im go oddawałem.

Zadzwonię do nich ponownie jutro rano, aby to naprawić. Moja gwarancja na układ napędowy jest nadal aktywna i ten błąd powinien być objęty gwarancją, z tego co zebrałem.

Nie każdy technik u każdego dealera jest wspaniały lub równy. Każdy, kto ma nowy samochód na gwarancji, ryzykuje, że trafi na niedoświadczonego technika lub pracownika serwisu. Ale dzięki wiedzy z tej grupy może to być łatwe

Przy zablokowanym otwartym termostacie silnik nie tylko nie osiągał temperatury roboczej wynoszącej zaledwie 185 stopni, ale także zawsze osiągnięcie nawet tej temperatury zajmowało niezwykle dużo czasu. Cała technologia zaprojektowana i zaprogramowana w silnikach tych pojazdów jest w dużym stopniu zależna od osiągnięcia normalnej temperatury roboczej w bardzo krótkim czasie.

Jestem nowy na forum, ale doświadczam komunikatu o zmniejszonym wspomaganiu kierownicy, a także innego objawu: wskaźnik temperatury pozostaje na zimnej kresce, a następnie nagle przeskakuje do normy. Zrobiłem trochę badań i nawiasem mówiąc, mam duże doświadczenie mechaniczne. Istnieje biuletyn serwisowy 17-NA-158, który ukazał się w maju 2017 roku i dotyczy tego problemu. Termostat lub (wylot wody, jak nazywa to GM) wysyła fałszywy sygnał do ECM. Elektryczne wspomaganie kierownicy wykorzystuje sygnał temperatury do określenia, ile mocy zużywa, w zależności od tego, jak zimny jest smar w urządzeniu. Dlatego jeśli smar jest zimny, a moc jest zmniejszona, pojawia się komunikat o błędzie, a wskaźnik temperatury utyka w pozycji zimnej. Jeśli sprawdzisz kod w komputerze, powinien pokazać P0128 Błąd temperatury termostatu. Dealer powinien wymienić wylot wody w ramach gwarancji, jeśli go posiada lub może zdobyć.

Jestem nowy na forum, ale doświadczam komunikatu o zmniejszonym wspomaganiu kierownicy, a także innego objawu: wskaźnik temperatury pozostaje na zimnej kresce, a następnie nagle przeskakuje do normy.
Zrobiłem trochę badań i przy okazji mam duże doświadczenie mechaniczne. Istnieje Biuletyn Serwisowy 17-NA-158, który ukazał się w maju 2017 roku i dotyczy tego problemu. Termostat lub (wylot wody, jak nazywa to GM) wysyła fałszywy sygnał do ECM. Elektryczne wspomaganie kierownicy wykorzystuje sygnał temperatury do określenia, ile mocy zużywa, w zależności od tego, jak zimny jest smar w urządzeniu. Dlatego jeśli smar jest zimny, a moc jest zmniejszona, pojawia się komunikat o błędzie, a wskaźnik temperatury utyka w pozycji zimnej. Jeśli sprawdzisz kod w komputerze, powinien pokazywać błąd temperatury termostatu P0128. Dealer powinien wymienić wylot wody w ramach gwarancji, jeśli go ma lub może zdobyć.
Otrzymałem ten błąd wczoraj i klimatyzacja przestała działać. Sam zniknął, ale zamierzam umówić się na wizytę u dealera Cadillaca, aby ten TSB został wykonany w ramach gwarancji i poproszę ich o wcześniejsze zamówienie części. Obejrzałem również ten film.

Wczoraj otrzymałem ten błąd i klimatyzacja przestała działać. Po prostu zniknął sam z siebie, ale umówię się na wizytę u dealera Cadillaca, aby ten TSB został wykonany w ramach gwarancji i poproszę ich o wcześniejsze zamówienie części. Obejrzałem również ten film.
Powodzenia w nakłonieniu ich do wcześniejszego zamówienia części.

No cóż, cóż... właśnie przekroczyłem 49 tys. i dostałem straszne "wspomaganie kierownicy jest zredukowane" wraz z kontrolką silnika i obie nie znikają. Zadzwoniłem do dealera i mam wizytę za tydzień. Uruchomiłem diagnostykę i tak, to P0128. Dam znać, co się stanie.

Zabrałem mojego XT5 z komunikatem "wspomaganie kierownicy jest zredukowane" do dealera i to było sformułowanie technika, który pracował nad problemem....
Image

Image

Widzieli kod P0128 i potwierdzili, że czujnik jest uszkodzony.
Cóż, zajęło to tylko jeden dzień i problem powrócił na moją deskę rozdzielczą, "wspomaganie kierownicy jest zredukowane"!!
Mam kolejną wizytę w przyszłym tygodniu i powiem im, jaki jest naprawdę problem.

101 - 120 of 254 Posts