Cadillac Owners Forum banner
  • BEWARE OF SCAMMERS. Anyone trying to get your money should be checked out BEFORE you send anything anywhere.
41 - 60 of 68 Posts
Uff, cieszę się, że to naprawiłeś. Wiedziałem, że ktoś będzie w stanie zrobić coś więcej, żeby cię naprostować.

Dzięki tym z was, którzy zamieścili posty o wymianie felg w tym wątku. Wysłałem link do mojego doradcy serwisowego i (ponownie) stanęliśmy za mną w obronie. Napisał dziś SMS-em, że GM zgodziło się wymienić moje koła i ma nadzieję, że będą je mieli pod koniec tygodnia.

Dzięki tym z was, którzy zamieścili posty o wymianie felg w tym wątku. Wysłałem link do mojego doradcy serwisowego i stanęliśmy za mną (ponownie). Właśnie napisał dziś SMS-a, że GM zgodziło się wymienić moje koła i ma nadzieję, że otrzyma je jeszcze w tym tygodniu.
Świetna wiadomość. Cieszę się, że GM idzie z tym do przodu.

Więc wciąż zmagam się z problemem łuszczenia się. Podsumowując, miałem łuszczenie się na wszystkich felgach, dealer twierdził, że GM ich nie wymieni. Dealer powiedział, że mogą odnowić felgi w ramach gwarancji. Felgi zostały odnowione i wyglądały dobrze. Teraz minęło ponad rok od czasu, gdy felgi zostały odnowione i znowu się łuszczą i pękają na całej powierzchni. Zabrałem samochód do dealera, chcąc po prostu wymienić felgi. Powiedziano mi, że GM nic nie zrobi, ponieważ felgi zostały odnowione. Dealer po prostu ponownie odnowi dla mnie felgi. Ale oczywiście, jak tylko skończy się moja gwarancja, będę musiał sam się z tym zmierzyć. Chciałem tylko, żeby felgi zostały wymienione. Czy powinienem po prostu zadzwonić do GM i złożyć reklamację w sprawie wymiany felg? Po prostu sfrustrowany i szukam pomysłów.

Zauważyłem, że moje fabryczne felgi w niektórych miejscach bardzo się łuszczą/odchodzą. Czy komuś się to zdarzyło? Czy byłoby to objęte gwarancją Cadillac Care?

Tak, to był problem. Było kilka postów na ten temat i kilka wcześniejszych rozmów, które prawdopodobnie można znaleźć na forum. Różne rozwiązania dla różnych osób. Moje zostały wymienione i objęte gwarancją przy przebiegu około 8 tys. mil, podczas gdy inni musieli je odnowić w ramach gwarancji. Zabrałbym je do dealera, ponieważ większość dealerów wie o tym problemie. To nie był tylko problem CT6-V, ale także standardowe pojazdy CT6 miały ten problem.

Dostałem z powrotem od dealera moje odnowione felgi...nie jestem zadowolony. Musieli ponownie obrobić powierzchnię felg, na wewnętrznej stronie felg są wióry metalu (tył felg wciąż się łuszczy od oryginalnego bezbarwnego lakieru). Na krawędziach są plamy bezbarwnego lakieru. Nie naprawili łuszczenia, tylko je pokryli lakierem i wydaje się, że nie pokryli felg w całości, ponieważ w kierunku środka felg są matowe, szorstkie miejsca (może to być nadmiar lakieru). Obrabiana powierzchnia ma wszędzie plamy, wygląda jak plamy po wodzie, ale jest pod bezbarwnym lakierem...po prostu bałagan. Chciałem tylko, żeby felgi zostały wymienione w ramach gwarancji, a dostałem tylko 2 kiepskie próby odnowienia felg...teraz wyglądają okropnie. Zobaczcie sami. Jeśli na tym forum jest przedstawiciel Cadillaca, proszę o kontakt. Samochód jest nadal na gwarancji i ma przejechane mniej niż 16 000 mil.

Attachments

Wow, to żenujące (w sensie, że sprawia, że Twój dealer wygląda okropnie)! Moje 4 nowe koła zamienne w ramach gwarancji wciąż są u dealera i czekają na przybycie moich opon, abym mógł je wszystkie zamontować jednocześnie. Doradca serwisowy nie miał problemu z uzyskaniem autoryzacji wymiany w ramach biuletynu, który wymieniłem powyżej.

Dostałem z powrotem swoje odnowione felgi od dealera....nie jestem zadowolony. Musieli ponownie obrobić powierzchnię felg, na wewnętrznej stronie felg są wióry metalu (tył felg nadal się łuszczy od oryginalnego lakieru bezbarwnego). Na krawędziach są plamy lakieru bezbarwnego. Nie naprawili łuszczenia, tylko polakierowali je i wydaje się, że nie polakierowali felg w całości, ponieważ w kierunku środka felg są matowe, szorstkie miejsca (mogą to być rozpryski). Obrabiana powierzchnia ma wszędzie plamy, wygląda jak plamy po wodzie, ale jest pod lakierem bezbarwnym....po prostu bałagan. Chciałem tylko, żeby felgi zostały wymienione w ramach gwarancji, a dostałem tylko 2 kiepskie próby odnowienia felg...teraz wyglądają okropnie. Zobaczcie sami. Jeśli na tym forum jest przedstawiciel Cadillaca, proszę o kontakt. Samochód jest nadal na gwarancji i ma przejechane mniej niż 16 000 mil. View attachment 617194 View attachment 617195 View attachment 617197
To z pewnością nie jest to, co chcemy usłyszeć, mzbk2l. Prosimy pamiętać, że zadowolenie klienta jest dla nas niezwykle ważne. Nasz zespół z przyjemnością przyjrzy się bliżej problemom z Twoim Cadillaciem. W tym celu prosimy o przesłanie wiadomości e-mail na adres socialmedia@gm.com z tematem: ATTN: mzbk2l/Cadillac Forums. Prosimy o podanie danych kontaktowych, numeru VIN, krótkiego opisu problemu oraz nazwy preferowanego dealera. Czekamy na kontakt z Państwem. Aby dowiedzieć się więcej o polityce prywatności GM, odwiedź stronę Oświadczenie o ochronie prywatności | General Motors.
Oświadczenie o ochronie prywatności | General Motors
Twoja prywatność jest ważna dla General Motors. Niniejsze Oświadczenie o ochronie prywatności dotyczy danych osobowych gromadzonych przez GM oraz sposobu postępowania GM z tymi danymi osobowymi.

Z pewnością nie chcemy tego słyszeć, mzbk2l. Prosimy pamiętać, że zadowolenie klienta jest dla nas niezwykle ważne. Nasz zespół z przyjemnością przyjrzy się bliżej problemom związanym z Twoim Cadillaciem. W tym celu wyślij e-mail na adres socialmedia@gm.com z tematem ATTN: mzbk2l/Cadillac Forums. Prosimy o podanie danych kontaktowych, numeru VIN, krótkiego opisu problemu oraz nazwy preferowanego dealera. Czekamy na kontakt. Aby dowiedzieć się więcej o polityce prywatności GM, odwiedź stronę Oświadczenie o ochronie prywatności | General Motors.
Twoja prywatność jest ważna dla General Motors. Niniejsze Oświadczenie o ochronie prywatności dotyczy danych osobowych gromadzonych przez GM oraz sposobu postępowania z tymi danymi osobowymi.
Myślę, że chciałeś zacytować TC09CTS. Moje koła zostały wymienione (a nie odnowione) w ramach gwarancji.

Z pewnością nie chcemy tego słyszeć, mzbk2l. Prosimy pamiętać, że zadowolenie klienta jest dla nas niezwykle ważne. Nasz zespół z przyjemnością przyjrzy się bliżej problemom związanym z Twoim Cadillaciem. W tym celu prosimy o przesłanie wiadomości e-mail na adres socialmedia@gm.com z tematem ATTN: mzbk2l/Cadillac Forums. Prosimy o podanie danych kontaktowych, numeru VIN, krótkiego opisu problemu oraz nazwy preferowanego salonu. Czekamy na kontakt. Aby dowiedzieć się więcej o polityce prywatności GM, odwiedź stronę Oświadczenie o ochronie prywatności | General Motors.
Twoja prywatność jest ważna dla General Motors. Niniejsze Oświadczenie o ochronie prywatności dotyczy danych osobowych gromadzonych przez GM oraz sposobu, w jaki GM obchodzi się z tymi danymi osobowymi.
Oto odpowiedź, którą otrzymałem:

Szanowny Tomie,

Doceniamy możliwość odniesienia się do Twoich obaw dotyczących łuszczącej się powłoki w Twoim Cadillacu CT6 z 2019 roku. Chociaż delaminacja powłoki występuje, rzadko jest to spowodowane wadą fabryczną. Kilka czynników wpływa na żywotność farby i powłoki, takich jak: środowisko, konserwacja, chemikalia, przechowywanie itp. Z naszego doświadczenia wynika, że wada przypisywana pierwotnemu procesowi produkcji i montażu ujawnia się na ogół dość wcześnie w okresie eksploatacji samochodu.

Po kilku latach eksploatacji samochodu wiele czynników może przyczynić się do odpryskiwania lub łuszczenia się farby i powłoki, które są poza kontrolą producenta. Jeśli masz wątpliwości, sugerujemy ponowną wizytę u lokalnego dealera Cadillaca. Sprawdzi on pojazd pod kątem wad. Dealer podejmie ostateczną decyzję, ponieważ zna lokalne środowisko i ma bezpośredni dostęp do Twojego pojazdu. Daj nam znać, jeśli masz jakieś pytania.

Dziękuję,

Ender F.
Obsługa klienta GM

Cześć, drodzy właściciele ctv6 Blackwing. Jestem więc oryginalnym autorem tego wątku i wymieniłem wszystkie cztery felgi na zupełnie nowe. Cóż, tutaj jest zabawna część, teraz wszystkie cztery nowe felgi łuszczą się na każdym szprychach. Poszedłem do mojego dealera i rozpocząłem roszczenie. Chciałbym, żeby to się nie działo, naprawdę podoba mi się wygląd tych felg, a proces wymiany się zmienił. Robią zdjęcia każdego koła, które są wysyłane do centrali i oni decydują, czy zostanie zatwierdzone, czy nie. Tak, wspomniałem o biuletynach, ale powiedzieli, że to nie pomoże w procesie, tylko że jest to znany problem dla GM. W każdym razie mam nadzieję, że zajmą się tym klientem, jeśli chcą, żebym zamówił Escalade V :)

Kocham ten samochód :)

Oto odpowiedź, którą otrzymałem:

Szanowny Tomie,

Dziękujemy za możliwość odniesienia się do Państwa obaw dotyczących łuszczącej się powłoki na Państwa Cadillacu CT6 z 2019 roku. Chociaż delaminacja powłoki występuje, rzadko jest spowodowana wadą fabryczną. Kilka czynników wpływa na żywotność lakieru i powłoki, takich jak: środowisko, konserwacja, chemikalia, przechowywanie itp. Z naszego doświadczenia wynika, że wada przypisywana pierwotnemu procesowi produkcji i montażu ujawnia się zazwyczaj dość wcześnie w okresie eksploatacji samochodu.

Po kilku latach eksploatacji samochodu wiele czynników może przyczynić się do odpryskiwania lub łuszczenia się lakieru i powłoki, które są poza kontrolą producenta. W razie wątpliwości sugerujemy ponowną wizytę u lokalnego dealera Cadillaca. Sprawdzi on pojazd pod kątem wad. Dealer podejmie ostateczną decyzję, ponieważ zna lokalne środowisko i ma bezpośredni dostęp do Państwa pojazdu. Prosimy o poinformowanie nas, jeśli mają Państwo jakieś pytania.

Dziękujemy,

Ender F.
GM Customer Care
W ogóle się z tym nie zgadzam. Oba zestawy kół dla mnie zaczęły się około roku później i zdarzyło się to w przypadku około 90 procent felg używanych w tych pojazdach. To zdecydowanie zły proces lub konstrukcja felgi, a nie czynniki zewnętrzne. Wow.

Aktualizacja

Wymienili już wszystkie 4 felgi ponownie w ramach gwarancji... w oczekiwaniu na dostawę, ale zostało zatwierdzone.

Czyli łącznie 8 felg.

Nie jestem pewien, dlaczego nie mogą po prostu produkować felg, które się nie rozpadają. 🤔 Wydają się wytrzymywać około 1,5 roku, zanim zacznie się łuszczenie.

Możliwa sugestia, jeśli jesteś zainteresowany (i jeśli gwarancja na Twój samochód wygaśnie za kolejne 1,5 roku): Zleciłem dealerowi wysłanie moich nowych, fabrycznie zapakowanych kół zastępczych do warsztatu detailingowego w celu nałożenia powłoki ceramicznej, zanim w ogóle zamontowano na nich opony lub odważniki. Minęły dopiero około 4 miesiące, ale po prostu w ogóle się nie brudzą - zastanawiam się, czy korozyjny pył hamulcowy ma coś wspólnego z problemem łuszczenia się, a zapobiegając jego przyleganiu do wykończenia, zapobiega się łuszczeniu? W tym samym czasie wymieniłem również moje klocki GM na Porterfields, więc mam mniej pyłu i żaden z nich nie osadza się na kołach. Trzymam kciuki, żeby moje nowe koła wyglądały dobrze przez jakiś czas. Koszt wyniósł około 300 $. Biorąc pod uwagę, że powłoka ceramiczna kosztowałaby mnie 100 $ plus dwie 1-godzinne podróże do dealera, aby odebrać i zwrócić koła, plus mój czas na wykonanie pracy, pomyślałem, że to całkiem dobra oferta! :)

Zastanawiam się, czy ten problem ogranicza się do 20-calowych kół.

Przepraszam, jestem nowy na forum. Właśnie kupiłem CT6 Plat BW z 2019 roku.

Kiedy szukałem nowego CT6, sportowy, którym jeździłem testowo, miał okropne łuszczenie się na przednich kołach i prawie nic złego z tylnymi kołami.

Pomyślałem, że może poprzedni właściciele używali agresywnego środka chemicznego do czyszczenia kół i w ten sposób zniszczyli delikatną warstwę lakieru bezbarwnego. Po dołączeniu do tego forum i znalezieniu tego wątku widzę, że tak mogło nie być.

Kiedy sprawdziłem opony, były mocno zużyte na zewnętrznych krawędziach. Co skłoniło mnie do przekonania, że poprzedni właściciel lubił dynamiczną jazdę. Jeśli tak było, być może pył hamulcowy przyczynił się do uszkodzenia lakieru bezbarwnego.

Plat, którego kupiłem, nie wykazywał żadnych oznak uszkodzenia lakieru bezbarwnego. Ale mam też 19-calowe koła. Zastanawiam się więc, czy proces produkcji między 19-calowymi i 20-calowymi kołami różni się i przyczynił się do problemów, które ma wielu z was.

Wydaje się, że najczęściej występuje na 20-calowych felgach 'V'; nie czytałem, żeby zdarzało się to na innych felgach CT6. Oto zdjęcie moich felg kilka tygodni po ostatnim myciu; przed nowymi felgami, klockami Porterfield i powłoką ceramiczną były CZARNE od pyłu hamulcowego.

Myślę, że ktoś użył słowa "rozczarowujące", aby to opisać. Jako ktoś, kto lubi duże samochody Cadillaca, przyglądałem się używanym CT6-V i cieszę się, że natknąłem się na ten wątek. Naprawdę zaskakujące jest zobaczyć różnicę w reakcji poszczególnych dealerów na ten problem. Jako osoba nieco starsza, ten samochód kosztuje więcej niż mój pierwszy dom. Chciałbym myśleć, że GM weźmie to pod uwagę, odmawiając roszczenia na tak drogi samochód, który jest jeszcze na gwarancji. Myślę, że wszystko sprowadza się do tego, czy dealerowi zależy na utrzymaniu klienta.

41 - 60 of 68 Posts