Cadillac Owners Forum banner

1 - 20 of 32 Posts

·
Registered
2005 CTS-V
Joined
·
77 Posts
Discussion Starter #1
When I set my radio presets, depending on how lucky I am, I can get it to show the radio station, frequency, or the call sign, but most of the time I get a partial of one of the above or the song title or artist.

If this isn't anoying enough, the next time I get into the car all the labels to my presets change. It appears that they all change to whatever happens to be comming from that radio station when I turned the car on.

This is an 05 that has had 3 different head units in it since I have owned it. I think they have all exhibited this behavior. Is this normal? User error?

I have been living with it, but if it is fixable, I'd like to get it fixed.

Thanks
mike
 

·
Registered
2005 Platinum CTS V-Headers+3in pipes
Joined
·
3,012 Posts
I did the trick of holding down the preset button and flipping to the station at the last second to get the station frequency to save, but the next time I get in the car its a partial title.
x3,same thing happened to me..at first i thought my friends were screwing around with my presets when i wasn't paying attention..but no its just the Navi.

I think we just have to live with it.. i have never heard of a fix
 

·
Registered
2004 CTS-V (Sold) 2005 Maggie CTS-V (Sold) 2005 Raven #3
Joined
·
160 Posts
:confused:Same Problem here with my 04 and my 05 doe's the same thing.
 

·
Registered
2006 Infrared CTS-V
Joined
·
821 Posts
Same here for an 06. Also tried the work-around but did not work. It does however work the way it should on sattelite radio so that is all I listen to as long as it shows up. Have not gotten module in car replaced.
 

·
Registered
04 CTS-V with a little hp persuasion device
Joined
·
3,824 Posts
Its works if you do it right.
 

·
Registered
2005 CTS-V
Joined
·
77 Posts
Discussion Starter #7
Don't keep us waiting. How do you do it right?
 

·
Registered
04 CTS-V with a little hp persuasion device
Joined
·
3,824 Posts
You guys have the right idea. Just go one click off the station you want, hold to save, and then change back to the station right at the last possible millisecond. I can usually do mine no problem now but sometimes I'll think I got one and it will change. Sometime it takes 10 times to get it down.

I almost gave up the first time. It really started to piss me off. Then I got the hang of it and did them all but the last one. I worked for like 10 or 15 minutes on the last one. It really kicked my ass!
 

·
Registered
2010 Thunder Gray 6MT
Joined
·
2,122 Posts
I've learned to live with the junk.
 

·
Registered
05 CTS V
Joined
·
600 Posts
WOW. I thought it was just me. What a PITA. I find it hard to believe CTSV154, that you got that to work. I may try it on one to test your theory, but holy crap, 15 minutes for one. I listen to XM or a disc almost 98% of the time. Oh Well, does not effect how the motor performs, so I can live with it.
 

·
Registered
04 CTS-V with a little hp persuasion device
Joined
·
3,824 Posts
trust me, it works. when I get a battery in I'll go take a picture of my radio screen.
 

·
Cadillac Technician
none
Joined
·
11,051 Posts
It is normal. It has to do with the RDS data signal from each station.
We have an even more annoying one in this area.
One station that a lot of people seem to like doesn't broadcast the right info so it totally blanks out the preset altogether so you have a display of nothing as a preset.

It isn't something GM asked for I can tell you. The company that built the radios made them that way.

When servicing the vehicle with the VIN you entered, the following diagnosis might be helpful if the vehicle exhibits the described symptoms.

Condition/Concern:
When setting the presets with the navigation radio tuned to a RDS station, a customer may notice that on the preset tab located on the right hand side, it displays part of the song title or music category instead of the station frequency. An example would be if the radio station is sending out the name Soft Rock, the preset tab may display only Rock.

Recommendation/Instructions:
This is a normal characteristic of the navigation radio.
 

·
Registered
'05 CTS-V, Powered by Chevrolet
Joined
·
835 Posts
Its works if you do it right.
Yeup, worked for me. Mine displays only the frequency after doing the 'preset-tuner' trick and its been that way for months. It takes a couple tries in the begining to get it right. You'll be a pro at it after you do all of the presets. Stupid radio.
 

·
Registered
04 CTS-V with a little hp persuasion device
Joined
·
3,824 Posts
Yeup, worked for me. Mine displays only the frequency after doing the 'preset-tuner' trick and its been that way for months. It takes a couple tries in the begining to get it right. You'll be a pro at it after you do all of the presets. Stupid radio.
Finally, somebody that agrees with me! lol
 

·
Registered
2005 CTS-V
Joined
·
77 Posts
Discussion Starter #16
I think you might be missing what my problem is. I understand it is a PITA to get the preset labels set, and I'm willing to accept that, if it would just stay set.

What is happening, is that after I get it set to what I want, for instance 95.3, the next time I get in the car, it may be set to 95.3, or KHYI or a partial song title or artist name or a combination of the above. No one other than me could possibly know what my presets are based on the label. They are all just a jumble of numbers and words.

Does this happen to you?

mike

You guys have the right idea. Just go one click off the station you want, hold to save, and then change back to the station right at the last possible millisecond. I can usually do mine no problem now but sometimes I'll think I got one and it will change. Sometime it takes 10 times to get it down.

I almost gave up the first time. It really started to piss me off. Then I got the hang of it and did them all but the last one. I worked for like 10 or 15 minutes on the last one. It really kicked my ass!
 

·
Registered
04 CTS-V with a little hp persuasion device
Joined
·
3,824 Posts
I think you might be missing what my problem is. I understand it is a PITA to get the preset labels set, and I'm willing to accept that, if it would just stay set.

What is happening, is that after I get it set to what I want, for instance 95.3, the next time I get in the car, it may be set to 95.3, or KHYI or a partial song title or artist name or a combination of the above. No one other than me could possibly know what my presets are based on the label. They are all just a jumble of numbers and words.

Does this happen to you?

mike
Yes this well happen if you dont do it right. You can save it when the screen shows the number but sometimes if you dont get the timing right it will be screwed up.
 

·
Registered
'05 CTS-V, Powered by Chevrolet
Joined
·
835 Posts
If the broadcasted RDS caption happens to contain the text "95.3" and you fail to perform the "preset-tuner" trick correctly it may initially appear that the trick worked. Happened to me. The trick really does work if you do it correctly. My theory is that if broadcasted RDS signal is not found, the preset memory stores a 'null' value. This is probably why you need to tune to the frequency adjacent to the desired one. The RDS is out of tune. Having this null value set, the radio will never update that preset's caption. Just a theory but it seems possible due to the outcome I have experienced.
 

·
Registered
Redline CTS-V (sniffle)
Joined
·
176 Posts
It pains me to see this is still an issue with people. It pains me to hear the correct answer given and people still not getting it. It pains me that the answer has clearly been spelled out on the faq forever and it took me quite literally five seconds to find the correct page by simply typing 'presets' on the faq search.

edit: I am saddened that my supporting membership expired. That was my last breath of V life, and it's been taken from me. Alas all I have left are headlight assemblies, the w4m tune, and a bad taste in my mouth. Sigh.
 

·
Registered
2005 Cadillac CTS-V
Joined
·
188 Posts
Thanks, we all understand how the "fix" works. But it's not really a "fix" if the next time you start your car, you have to "fix" 6 presets all over again.

I think the real question is...Is there a long term solution? From what I've heard and seen on the forums, and from personal experience with the "fix", the answer is NO.

~J
 
1 - 20 of 32 Posts
Top