Cadillac Owners Forum banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #1
I've recently noticed that I get no power assist when not moving at idle (below 1000rpm). Rev over 1000rpm and move then the steering boost comes back..... this has become very difficult as I always back into parking spaces. As I understand things this is likely an issue with the VES - Variable Effort Steering and/or one of the many sensors it relies on to function correctly.

Does anyone have any tips on how to diagnos and find the root of my problem?
 

·
Registered
Joined
·
85 Posts
I've recently noticed that I get no power assist when not moving at idle (below 1000rpm). Rev over 1000rpm and move then the steering boost comes back..... this has become very difficult as I always back into parking spaces. As I understand things this is likely an issue with the VES - Variable Effort Steering and/or one of the many sensors it relies on to function correctly.

Does anyone have any tips on how to diagnos and find the root of my problem?
Power steering pump...it happened to me trying to rev hard out of a snow ditch...car has over 100,000 miles so it was about that time. ..also do yourself a favor and dont buy reconditioned pumps I had to learn the hard way three times untill I got a new one
 

·
Registered
SRX'05 4.6L
Joined
·
235 Posts
Sounds like the pump is done. When I had a problem with VES valve, I just had the steering effort harder than usual at idle like if I was driving at a high speed, not completely off.
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Discussion Starter #4
Any suggestions on how to diagnos the pump? This seems to make sense however I'm now getting an "abs", " stabilitrack" & "traction control" disabled warning.......I think I need a better scan tool.

I appreciate your suggestions, if anyone thinks of anything else please post.
 

·
Registered
05 srx awd v6 (gone), '07 GXP, 2010 li'l red wagon 3.6
Joined
·
3,177 Posts
Since the EBCM controls the VES function that may explain your warnings. As to a tool, get one that will read ABS which usually means it will also read Body and communication (U) codes, preferably one that has real time monitoring ability. ~$200 +/-
 

·
Registered
NONE
Joined
·
144 Posts
MrSeven said:
I've recently noticed that I get no power assist when not moving at idle (below 1000rpm). Rev over 1000rpm and move then the steering boost comes back..... this has become very difficult as I always back into parking spaces. As I understand things this is likely an issue with the VES - Variable Effort Steering and/or one of the many sensors it relies on to function correctly. Does anyone have any tips on how to diagnos and find the root of my problem?
I had the same symptoms and replaced PS pump.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top