Cadillac Owners Forum banner
  • Hey everyone! Enter your ride HERE to be a part of JUNE's Ride of the Month Challenge!

1 - 18 of 18 Posts
G

·
Discussion Starter · #1 ·
Broke the pressure plate last Tuesday night. One of the fingers broke and took out the starter housing and blew a couple holes in the bell housing.







 

·
Registered
2010 Cadillac CTS-V
Joined
·
268 Posts
Damn man. Were you having a vibration problem at 1800 - 2300 and then gone just due to the increased RPM? I put a kit in and am having the vib problem. I had it balanced yesterday and am waiting for the reinstall, but I won't be getting this back till tomorrow. The way mine was vibrating, seemed like it would cause a failure. I had both my clutch and flywheel balanced and was told that both were way out of neutral balnance. Just hoping neutral balance is correct as every vendor / manufactorer has said they were but the service manual is different.

Also, did you use new GM bolts or ARP?
 
G

·
Discussion Starter · #3 ·
That's an LS9 pressure plate that failed in 4th gear at 5500 rpm. It went 'bang' and I couldn't disengage the clutch anymore. I had to shift with the clutch the rest of the way home.
 

·
Registered
2012 CTS-V Sedan, 2011 CTS Coupe, 2010 Ford Raptor
Joined
·
3,547 Posts
Damn. That sucks. I bet that bang scared the sh*t out of you.
 

·
Registered
04' Blown CTS-V 554rwhp 497rwtq
Joined
·
1,786 Posts
Damn. That sucks. I bet that bang scared the sh*t out of you.
Yeah ouch. Sucks Brian, why do you figure it failed? Just a normal defect within tolerance and you got "unlucky" or something wrong completely?
 
G

·
Discussion Starter · #6 ·
Damn. That sucks. I bet that bang scared the sh*t out of you.
Heck yeah it did. It was full bore 4th gear. I'm thinking it had to be a manufacturing defect because I can't believe that I'm the only one consistently punishing this clutch.
 

·
Registered
05 CTS V 07 ESCALADE
Joined
·
1,596 Posts
Heck yeah it did. It was full bore 4th gear. I'm thinking it had to be a manufacturing defect because I can't believe that I'm the only one consistently punishing this clutch.
I'm sure your right about that. The LS9 clutch is a mature well engineered piece.
 

·
Registered
2005 Platinum CTS V-Headers+3in pipes
Joined
·
3,012 Posts
the fatty strikes again.. Katech giving you any hassle about getting it warrantied for a defect?
 
G

·
Discussion Starter · #11 ·
I didn't buy it from Katech. I Only bought the flywheel from them. I deal with Luke for all my stock GM parts. I'm sure there isn't going to be a problem getting the issue taken care of.
 

·
Registered
2005 CTS-V, Black
Joined
·
2,165 Posts
That's a serious clutch you just shredded. Here's to hoping it's a defect :cheers:
 
G

·
Discussion Starter · #13 ·
I am pretty sure it was a defective strap, although the other ones seem to have some discoloration from heat. At least after 3000 miles, the mating surfaces still look perfect.



Here is the discoloration.

 

·
2016 ATS Premium 6-spd MT
Joined
·
14,222 Posts
I can just hear the racket in those first few pics ... must've a bit noisy.

Yeah, 5500 RPM in 4th gear is some serious speed. Were you in Mexico again?
 

·
Registered
12 CTS Coupe Premium/Touring, 16 Volt, 13 911s, 07 Legacy GT Wagon
Joined
·
1,802 Posts
Was it a finger or a strap that broke?
If a strap broke, then they must not be able to handle the torque.
With factory parts you almost never know if you got a bad manufactirung lot.
I was about to switch to this clutch, so I appreciate your post about what happened.
Thanks.
 
G

·
Discussion Starter · #18 ·
Was it a finger or a strap that broke?
If a strap broke, then they must not be able to handle the torque.
With factory parts you almost never know if you got a bad manufactirung lot.
I was about to switch to this clutch, so I appreciate your post about what happened.
Thanks.
The piece that is discolored in the last photo above is what broke.
 
1 - 18 of 18 Posts
Top