Cadillac Owners Forum banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
1998 Deville, 1994 STS
Joined
·
14 Posts
Discussion Starter #1
I searched the forums and was able to fix my coolant leak/overheating problem. I was expecting a hairline crack in the spout at the top of the surge tank, but what I found was that instead of a crack, the entire plastic spout broke off into the hose. I used needle nosed pliers to retrieve a copper insert and the remaining plastic from the hose.

I bought another rubber hose and was able to attach it to what remained of the spout. I drove for a while, checked, and no leaks. Thanks, everyone.




My original plan for yesterday was to charge the a/c systems on my and my girlfriends cars since on both cars, when the a/c is on, nothing but hot air blows out.



My car: 1998 Cadillac Deville
I attached the charging hose to the low pressure port, and the gauge on it read 150 psi. I understand that it should have been under 45 psi, so I disconnected the charging hose.


Her car: 1997 Chevy Monte Carlo LS V6 3.1
I attached the charging hose to the low pressure port, and the gauge on it read 0 psi. I was adding one can of 134, and I noticed a mist shooting everywhere. It appeared to be hitting the compressor, then hit the serpentine belt, which made it fly all over the place. I turned off the car and the mist was still spraying, gradually slowed down, and eventually stopped.



I searched the forums and couldn't find a suggestions, so does anyone have any suggestions that I should try?
 

·
Super Moderator
White Diamond '03 DHS (with DTS floor shift)
Joined
·
86,975 Posts
Where was the mist coming from on the Monte Carlo?

Was the compressor running on the Deville when you saw 150 psi?
 

·
Registered
2001 eldorado,2008 DTS,2005 XLR, '96 eldo,'95 eldo,' 89 eldo,'78 eldo,'11CTS-V
Joined
·
1,775 Posts
The Monte Carlo issue is probably a ruptured line, fitting, or connection.

As to the Eldo, check to see if the CENTER of the compressor pulley is turning. These late GM cars have a safety feature that locks out compressor engagement when the freon gets low. Reset codes or pull the battery cable off for 10 seconds to reset.
 

·
Super Moderator
White Diamond '03 DHS (with DTS floor shift)
Joined
·
86,975 Posts
Yeah, the Monte Carlo needs some major work. That is why the pressure was a zero. There is obviously a BIG leak in the system. Maybe a compressor seal.

The reason I asked about the compressor on the Eldo is that 150 psi low side pressure is very high. I suspect you where looking at static pressure.
 

·
Registered
catera and grand national
Joined
·
9 Posts
i second the front seal on the compressor for the monte.

as for the eldog the pressure you are reading is probably with the system "equalized" both low/hi sides are reading the same PSI due to the compressor not engaging. as said above the belt will be turning the pulley only, then when the AC is turned on the compressor will engage, or should. with the AC turned on check to see if 12v are at the compressor clutch coil...
 

·
Registered
1998 Deville, 1994 STS
Joined
·
14 Posts
Discussion Starter #7
Thanks, I will check the compressor on the deville in the morning.

Also, I have changed alternators and starters before, but would replacing the compressor on the monte carlo be too hard of a job for a beginner?
 

·
Super Moderator
White Diamond '03 DHS (with DTS floor shift)
Joined
·
86,975 Posts
Really depends on your experience, tools & where it is located (difficulty level). You'll need to get the system vacuumed down before recharging it.
 
1 - 8 of 8 Posts
Top