TSBs relating to backup camera lagging and guidelines disappearing
Cadillac
 

Cadillac Forums | Help Us Help You | Advertise | Cadillac Parts | Cadillac News | Cadillac Classifieds

Cadillac Technical Archive | Cadillac Dealers | Cadillac Reviews | Cadillac Dealer Reviews | Cadillac Vendors

+ Reply to Thread
Results 1 to 2 of 2
Cadillac XTS Forum Discussion, TSBs relating to backup camera lagging and guidelines disappearing in Current Cadillac Vehicle Discussion; Hey all. I've had my (new-to-me) 2018 XTS at the dealership twice now and am taking it back again for ...
  1. #1
    TopherS is offline Cadillac Owners Fanatic
    Automobile(s): 18 XTS Lux. AWD (29K mi), 06 SRX V6-AWD (67K mi) ** Gone - 08 DTS, 87 Brougham
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Portland, OR
    Age
    47
    Posts
    421

    TSBs relating to backup camera lagging and guidelines disappearing

    Hey all. I've had my (new-to-me) 2018 XTS at the dealership twice now and am taking it back again for issues with the backup camera. I'm looking for some input ...

    My backup camera has two (likely related) issues that happen a lot ... but not every single time:

    1) When I put the car in reverse and the guidelines are on the screen, the picture lags. It's a bit jumpy and not a smooth picture.

    2) Sometimes, a few seconds after putting the car in reverse, all of a sudden the picture jumps, the guidelines completely disappear and so does the icon to touch to activate/deactivate the guidelines option on the screen. At the same time, the picture appears to be a bit zoomed-in. I've noticed that there's no more lag when it's in this state. When I put it in drive, the picture goes back to normal and the guidelines reappear and so does the icon.

    Side note: When I put the car in drive after reversing, the camera does not shut off until I've driven a small distance or achieve a particular MPH (about 5 MPH ???). The brand new XT5 loaner did the same thing, so I'm guessing that's how it's designed.


    Both times that I took it in, I got it back with the Service Adviser telling me that the Tech did a software reset or update. Both times ... problem still happening ... not fixed.


    I did some research on the internet and found that there are known problems and TSBs that relate to this. These problems are not just restricted to Cadillacs, but are on Chevy, GMC and Buick, as well. They include the following ...

    17NA331 (10/17/17) - "This informational bulletin provides information to the customer about the rear camera guidelines not being present at times due to the VBM taking over the rear camera option."
    18NA385 (12/21/18) - "Rear View Camera Guidance Lines are Present Then Disappear"

    I called my Service Adviser and she told me that the Tech referred to the following when I had it in the first two times:

    17NA403 - "Infotainment Display is Scrambled and/or Pixelated"
    18NA195 - ???

    She then looked up the two TSBs that I referred her to and said that there is no fix to them listed ... that the condition speaks to the speed limitations of the computer to load the system when the car is started. She said that GM says this is normal operation and that the driver should wait 45 seconds before putting the car in reverse in order for the system to load properly.

    Nevertheless, she said that they can report it to GM to raise the issue and I'm scheduled to take the car back in on Monday. I told her that I don't want another loaner ... I will wait there for them to fix it.

    I have to say that my Service Adviser has been super-nice to me and was even so when I was bringing my 2008 DTS in for service. I don't feel patronized by her. I've also met one of the Techs and he also was great. So I don't want to bust on the dealership, but I feel they're just going off of what GM tells them to do. However, I'm getting super-frustrated by this.

    My question to you all is whether you've experienced this ... was it ever fixed ... and if so, what was the fix?

    Thanks in advance.

  2. Remove Advertisements
    Cadillac Forums
    Advertisements
     

  3. #2
    callmike02 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 2004 Deville, 2014 XTS
    Join Date
    Feb 2018
    Location
    Shelbyville, KY
    Posts
    54

    Re: TSBs relating to backup camera lagging and guidelines disappearing

    There was also an earlier TSB in 2016. #16-NA-169. It spoke of owners complaining about backup camera problems, license plate light problems, and sometimes trunk lids that wouldn't open. They determined that the problem was caused by a wiring harness connector X-411 that is inside the trunk lid, directly behind the applique. The solution was to remove the trunk lid inner cover and trace the wiring to the connector, then cut the wires to remove the connector and use wire splices to reconnect like-colored wires, then wrap with polyester electrical tape.

    They go on to say that moisture in and around the applique on the trunk lid is allowing said connector X-411 to corrode thereby causing a myriad of problems, including backup camera issues.

    I knew from the past 15 years that Chevrolet truck electrical connectors are notorious for causing various issues. It's always corrosion in the connectors. Why they don't use a better grade connector is mind-boggling.

    I'm not saying this is necessarily your problem... but it's the first thing I checked when my backup camera was acting weird. Good luck.

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

What Cadillac(s) do you own? (Or type NONE)

Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Similar Threads

  1. CUE Backup Camera Guidelines Calibration
    By PaulSch in forum Cadillac ATS-V Series Forum
    Replies: 2
    Last Post: 05-27-17, 09:20 PM
  2. Rearview camera active guidelines possible adjustment ?
    By SRX-MTL in forum Cadillac XT5 First Generation Forum (2017+)
    Replies: 3
    Last Post: 12-08-16, 02:34 PM
  3. Need help with cadillac escalade navigation backup camera Guidelines
    By ashkanani in forum Cadillac Escalade, EXT and ESV Forum - 2007-2014
    Replies: 4
    Last Post: 06-11-14, 12:55 AM
  4. I've Found one! (relating to "my son wants one")
    By mccombie_5 in forum Cadillac Seville / Cadillac Eldorado Forum
    Replies: 8
    Last Post: 06-23-05, 04:19 AM

Bookmarks

Cadillac Posting Rules

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Read about Lincoln | Buick | Genesis | Kia Forte Forum