Wiper Time delay not working properly
Cadillac
 

Cadillac Forums | Help Us Help You | Advertise | Cadillac Parts | Cadillac News | Cadillac Classifieds / (Old System)

Cadillac Technical Archive | Cadillac Dealers | Cadillac Reviews | Cadillac Dealer Reviews | Cadillac Vendors

CadillacForums.com is the premier Cadillac Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
+ Reply to Thread
Results 1 to 9 of 9
RWD 19xx-1984 DeVille and Fleetwood,
1985-1996 Fleetwood and Brougham Forum Discussion, Wiper Time delay not working properly in Past Cadillac Vehicle Discussion; Hello once again forum! I was out driving my brougham while it slowly started to rain. First of all. If ...
  1. #1
    Jeppi94's Avatar
    Jeppi94 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 1989 Cadllac Brougham
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Finspång, Sweden
    Age
    20
    Posts
    99

    Wiper Time delay not working properly

    Hello once again forum!

    I was out driving my brougham while it slowly started to rain. First of all. If i pull the wiper slider to the left (DE MIST) they wont come up all the way and make a sweep. Though i can clearly see that the wiper motor is working and goes arround, but it seems like there's a slip somewhere in the joints. Next problem, it is extremely hard to get the wipers to work in time delay mode, they have only worke in delay mode one single time and that was after switching between mid and delay several times. most of the times when i put it in time delay mode they just stuck one third up the windscreen. Only mode that really works is mid speed which is way too fast if it's not pouring down. Anyone got any clues?

  2. Remove Advertisements
    CadillacForums.com
    Advertisements
     

  3. #2
    outsider is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): 1987 Brougham D'Eligance, 1969 Calais Sedan, 1995 FWB
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    South Portland, Maine, United
    Age
    30
    Posts
    3,453

    Re: Wiper Time delay not working properly

    it's very common for wiper problems on these cars. I believe the major thing that goes out is the control board. I believe that would explain your symptoms of the delay not working well, although I think it can also cause the wipers to not shut off when you turn them off.

    As for the slipping you may want to check the connection from the wiper motor to the arms?

  4. #3
    Jeppi94's Avatar
    Jeppi94 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 1989 Cadllac Brougham
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Finspång, Sweden
    Age
    20
    Posts
    99

    Re: Wiper Time delay not working properly

    Yes i will have a look on the motor connection, i tried when i examined the wiper arms but it was very hard to get a wrench on the nut that connects the motor the the arm, have to try again with a smaller one. And you say the control board, is there any replacement boards i can get or is it possible to take it out and go through it?

  5. #4
    Cadillac Giovanni's Avatar
    Cadillac Giovanni is offline Cadillac Owners Enthusiast
    Automobile(s): 86 DeVille (RIP), 89 Brougham D'Elegance, 95 FWB
    Join Date
    May 2006
    Location
    Westport, MA
    Age
    28
    Posts
    893

    Re: Wiper Time delay not working properly

    I got complete replacement switch assemblies from auto zone back in the day. They were re-manufactured, but they worked well. I recall them being about 35 bucks. You might try ebay, the prices will vary, though.

  6. #5
    Jeppi94's Avatar
    Jeppi94 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 1989 Cadllac Brougham
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Finspång, Sweden
    Age
    20
    Posts
    99

    Re: Wiper Time delay not working properly

    sounds interesting, i live in Sweden though and those cars are quite raaare here and so are parts to them. Do you know if Rockauto or any other website that do ship OUTSIDE USA got such assamblies as you mentioned?

  7. #6
    sven914 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    4,164

    Re: Wiper Time delay not working properly

    Rock auto has the switch, but nothing else. I don't know here you would find the circuit board or a new motor (USA Parts Supply has rebuilt wiper motors, but they only ship domestically).

    I'm having almost the exact same issue with my car, where the wipers only work in MED or HI, and I can almost assure you that the switch isn't the problem. The two most likely causes are an open in the shunt field (internal to the wiper motor) or a broken lead wire, which is the grey wire coming from the black inline-three-way connector near the wiper motor. If neither of those fix the issue, then either the switch is faulty, or the circuit board is dead.

  8. #7
    mitch2264's Avatar
    mitch2264 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): Cadillac Escalade Platinum
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    ATL
    Posts
    78

    Re: Wiper Time delay not working properly

    Hey guys, not sure if this will help or not, but on the 88-98 GM trucks they are plauged with bad solder joints on the wiper circuit board. I own a 97 GMC and it has had some funky issues with the wipers. I have cut and pasted a link to one my favorite GM truck forums that goes into how to fix the board wby resoldering the joints. You may want to examine your board and see if you have any suspect solder joints.
    http://www.chevytalk.org/fusionbb/sh...php?tid/249096

    Not saying this is the cause, but may be worth investigating.

    Good luck!

    Mitch

  9. #8
    outsider is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): 1987 Brougham D'Eligance, 1969 Calais Sedan, 1995 FWB
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    South Portland, Maine, United
    Age
    30
    Posts
    3,453

    Re: Wiper Time delay not working properly

    cool! Thanks for the info. I never would have thought of the solder cracking.

  10. #9
    Jeppi94's Avatar
    Jeppi94 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 1989 Cadllac Brougham
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Finspång, Sweden
    Age
    20
    Posts
    99

    Re: Wiper Time delay not working properly

    Thx a lot for that info!! i will be investigating that at at once.

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Bookmarks

Cadillac Posting Rules

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Read about Lincoln | Buick | Kia Forte Forum
Need products for your Cadillac? Check out your options at the links below:

custom floor mats | Cadillac Chrome and Black Chrome Wheels | window tinting