Cadillac
 

Cadillac Forums | Help Us Help You | Advertise | Cadillac Parts | Cadillac News | Cadillac Classifieds

Cadillac Technical Archive | Cadillac Dealers | Cadillac Reviews | Cadillac Dealer Reviews | Cadillac Vendors

Results 1 to 5 of 5

Thread: All was fine until... hard cold start prob

  1. #1
    97etc's Avatar
    97etc is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 14 CTS4 3.6 Premium
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    40

    All was fine until... hard cold start prob

    Hi Folks,

    I have a 97 ETC with about 72000 km (that's 44k south of the border) on it which has been almost problem free (famous last words). I'm now having the problem a few posters have experienced: excessive cranking when cold and an occasional small backfire before it catches if I don't let it crank long enough. Absolutely no drivability issues or starting problems when warm. Needs at least 12 hours before it has the problem again. New battery, good starter, etc.

    Left it at the dealer overnight. Predictably, no problem for them and no codes. Fuel pressure was 38 psi on startup, which they said was within normal range. Seems low to me and would suggest the fuel pump's on the way out - but would expect some hesitation when driving. FPR would only be the cause if warm, right? Suggestions are welcomed before I start shelling out.

    By the way, called GM Canada about the fuel rail recall. My car was manufactured 02/97 so should be within the recall, but they said there wasn't one. Only had the ABS module recall on file which, unlike the fuel rail, shows up on the Transport Canada website <http://www.tc.gc.ca/roadsafety/recalls/search_e.asp>. Any other Canucks on the board get a notice yet? Thanks in advance.


  2. Remove Advertisements
    CadillacForums.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Ranger's Avatar
    Ranger is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): White Diamond '03 DHS (with DTS floor shift)
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Woodstock Ill.
    Age
    69
    Posts
    82,272

    Re: All was fine until... hard cold start prob

    Yes, FPR would be more likely to cause hard starts when warm.

  4. #3
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Baton Rouge, Louisiana
    Age
    64
    Posts
    38

    Re: All was fine until... hard cold start prob

    Is the fuel rail leaking? That would cause the problem you are discribing. Could be a tiny pin hole.

  5. #4
    97etc's Avatar
    97etc is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 14 CTS4 3.6 Premium
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    40

    Re: All was fine until... hard cold start prob

    Thanks; meant to reply earlier. No apparent fuel rail leak - and the problem seems to have gone away. Starting ok now, although it does crank a bit slower on the new battery than it did on the old Delco. No point spending time on diagnosis until something's more obvious.

  6. #5
    JSMeloche is offline Cadillac Owners Fanatic
    Automobile(s): 2005 SRX V6 AWD
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    429

    Re: All was fine until... hard cold start prob

    I called GM canada too and they told me no recall exept resealing the ABS module under the seat.


Bookmarks

Cadillac Posting Rules

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Read about Lincoln | Buick | Kia Forte Forum