Runing Hotter than Usual
Cadillac
 

Cadillac Forums | Help Us Help You | Advertise | Cadillac Parts | Cadillac News | Cadillac Classifieds / (Old System)

Cadillac Technical Archive | Cadillac Dealers | Cadillac Reviews | Cadillac Dealer Reviews | Cadillac Vendors

CadillacForums.com is the premier Cadillac Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
+ Reply to Thread
Results 1 to 4 of 4
Northstar Engines and System Technical Discussion Discussion, Runing Hotter than Usual in Cadillac Engine Technical Discussion; 2000 DTS with 108000. Went to go outta town on friday and while running last minute errands I noticed that ...
  1. #1
    fristim is offline Cadillac Owners Fanatic
    Automobile(s): 98 Concours 212,000 orginal motor,trans
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Springfield Mo
    Age
    35
    Posts
    160

    Runing Hotter than Usual

    2000 DTS with 108000. Went to go outta town on friday and while running last minute errands I noticed that the temp gauge kept creaping higher and higher. Outside temp about 98 with air on full blast. Went ahead and hit the interstate and the temp went down but then around about 70 mph it started creaping back up to 3/4 hot mark and stayed there. I just changed the waterpump belt and tensioner, stat, and fresh coolant with coolant tabs! So I'm noticing that I still am having issues with the warm running but more so at idle. I also notice that the heat doesnt work that well at idle either. I've checked all the passages for blockages and there were non. However I do notice that the lower rad hose is much cooler that the top which we lead me to believe that the radiator doesnt have suffecient flow. Any other ideas as to what to check. And I've also checked the return purge line and its flowing too!

  2. Remove Advertisements
    CadillacForums.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Submariner409's Avatar
    Submariner409 is offline If it won't run, chrome it
    Automobile(s): 2002.5 F55 STS/65500mi, 2004 Ford F150 SuperCab4x4
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    MD Eastern Shore - Kent Island
    Age
    74
    Posts
    44,256

    Re: Runing Hotter than Usual

    Is the thermostat installed correctly, and why did you replace it in the first place ?? A simple stovetop boil test would have verified its operation.

    Is the new 'stat an ACDelco or aftermarket - Stant or Gates ??

    Did you verify the operation of the cooling fans with A/C ON and OFF..........idle cooling problems might be fans, not pumps.

  4. #3
    fristim is offline Cadillac Owners Fanatic
    Automobile(s): 98 Concours 212,000 orginal motor,trans
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Springfield Mo
    Age
    35
    Posts
    160

    Re: Runing Hotter than Usual

    changed the stat just because i was in the system and thought that might be causing the problem plus with a 100000 on it surely i couldnt hurt. its an a.c. delco stat. cooling fans run properly, im much less incline to have the creeping up temp with the air off. however it does still climb with the air off and at idle. if i go out and check the fans theyre running on high but arent pullin heat from the radiator! if i bring the rpms to about 1000 all is fine. thats also when the heater gets MUCH hotter. Havent changed the water pump just because i know its a pump and thats all she does and its not leaking! With the new tensioner and belt I do think that thepump is working fine. There's no such thing a weak pump on a northstar right? it seems i have a blockage somewhere thats not allowing me to either 1. fill the system properly 2. restricting proper flow. I checked the pump and its spinning freely! At a loss here!

  5. #4
    Ranger's Avatar
    Ranger is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): White Diamond '03 DHS (with DTS floor shift)
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Woodstock Ill.
    Age
    66
    Posts
    73,049

    Re: Runing Hotter than Usual

    There's no such thing a weak pump on a northstar right?
    Correct.

    it seems i have a blockage somewhere thats not allowing me to either 1. fill the system properly 2. restricting proper flow. I checked the pump and its spinning freely! At a loss here!
    Have you verified that the purge line is clear and flows coolant?

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Bookmarks

Cadillac Posting Rules

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Read about Lincoln | Buick | Kia Forte Forum
Need products for your Cadillac? Check out your options at the links below:

custom floor mats | Cadillac Chrome and Black Chrome Wheels | window tinting