94 Seville w/ 93 Engine & Trans (from Eldorado) Shift Problem
Cadillac
 

Cadillac Forums | Help Us Help You | Advertise | Cadillac Parts | Cadillac News | Cadillac Classifieds / (Old System)

Cadillac Technical Archive | Cadillac Dealers | Cadillac Reviews | Cadillac Dealer Reviews | Cadillac Vendors

CadillacForums.com is the premier Cadillac Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
+ Reply to Thread
Results 1 to 8 of 8
Northstar Engines and System Technical Discussion Discussion, 94 Seville w/ 93 Engine & Trans (from Eldorado) Shift Problem in Cadillac Engine Technical Discussion; After replacing ALL the sensors in the trans and putting in a new engine and trans, our Seville will not ...
  1. #1
    rblud87 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): Cadillac 1994 STS
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    12

    94 Seville w/ 93 Engine & Trans (from Eldorado) Shift Problem

    After replacing ALL the sensors in the trans and putting in a new engine and trans, our Seville will not start out in 3 or Overdrive.... however put it in 1st or 2nd and begin driving then switch up at any time and it shifts w/o any problems. Local Caddy repairman was useless.... (bring it in and we can charge you to estimate it...)
    Is there something in the computer that needs to be reset to allow for the shifting to be normal?
    We're at wits end with this one.
    Thank you!

  2. Remove Advertisements
    CadillacForums.com
    Advertisements
     

  3. #2
    zonie77 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): 94 ETC,97 STS
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Arizona
    Posts
    3,531

    Re: 94 Seville w/ 93 Engine & Trans (from Eldorado) Shift Problem

    Do you mean putting the shifter in 3 or O and it won't move?

    Does it creep or move at all or does it act like it's in neutral?

  4. #3
    rblud87 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): Cadillac 1994 STS
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    12
    Thread Starter

    Re: 94 Seville w/ 93 Engine & Trans (from Eldorado) Shift Problem

    It acts as though it's in neutral and the engine only revs.... no creeping or crawling.
    When decelerating, unless you almost stop.... you don't need to shift down.... it acts fine.

  5. #4
    zonie77 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): 94 ETC,97 STS
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Arizona
    Posts
    3,531

    Re: 94 Seville w/ 93 Engine & Trans (from Eldorado) Shift Problem

    The trans is supposed to default to 2nd if the solenoids go bad.

    Have you checked the shift lever at the trans?

  6. #5
    rblud87 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): Cadillac 1994 STS
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    12
    Thread Starter

    Re: 94 Seville w/ 93 Engine & Trans (from Eldorado) Shift Problem

    More info:
    Already replaced the input speed sensor, but code PO 56 still comes up. (Is it possible that we need to redo this sensor again)
    Also replaced the shift solenoids in the bottom but not the flat (sensor?) beside it that has 3 or 4 wires going into it.

  7. #6
    zonie77 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): 94 ETC,97 STS
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Arizona
    Posts
    3,531

    Re: 94 Seville w/ 93 Engine & Trans (from Eldorado) Shift Problem

    Have you checked the adjustment of the shift lever yet?

    If you slowly move the shifter in the car does the trans engage between detents?

  8. #7
    rblud87 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): Cadillac 1994 STS
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    12
    Thread Starter

    Re: 94 Seville w/ 93 Engine & Trans (from Eldorado) Shift Problem

    Zonie,
    It does seem to engage okay. Is that an indication of anything?

  9. #8
    zonie77 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): 94 ETC,97 STS
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Arizona
    Posts
    3,531

    Re: 94 Seville w/ 93 Engine & Trans (from Eldorado) Shift Problem

    You start out saying it does not engage OK....

    Does it engage normally or not?

    If the engine is running and you slowly move the shift lever is it engaging in between detents? Does R engage in the right spot? How did you adjust the shift arm on the trans?

    Does it engage between 3rd and O ? Does moving the lever make any difference.

    Since you replaced the solenoids might one be bad? Or not plugged in properly? You should get a code if it doesn't sense the solenoid coil.

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Bookmarks

Cadillac Posting Rules

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Read about Lincoln | Buick | Kia Forte Forum
Need products for your Cadillac? Check out your options at the links below:

custom floor mats | Cadillac Chrome and Black Chrome Wheels | window tinting