: One gear, LIMP MODE? NO CODES



pimpjuice01
01-07-06, 02:22 PM
I had intermitting problems just recently, code po56 93 STS 4.6 northstar and it made my car shift down or lose a gear not sure because it happened so quickly. Finally it went completely, had one gear I put it in first nothing happened. I have one gear I think, usually rev up to 3000rpm to go around 50km. I have NO codes at all after clearing them, last one I saw was po56 buy thats gone too. My spedometer works fine, I'm considering doing the shift solenoids a and b but wondering if anything else can cause this so I don't waste money on something that may 'not' be the problem.

Ranger
01-07-06, 09:49 PM
Solenoids should set a code but, anything is possible. Sounds like a good place to start.

zonie77
01-08-06, 11:54 AM
Solenoids can definitely get "sticky" and not throw a code.

hogstamogsta
01-08-06, 09:54 PM
yes they very commonly get sticky

pimpjuice01
01-09-06, 05:55 PM
So as I have been reading, there is no TRANNY removal to replace the selonoids just the pan I take it?

Ranger
01-09-06, 09:26 PM
The pan and the valve body I believe. Do a search for the proceedure. It is a little tricky as I understand you must split the valve body and there are 9 little check balls in there that must not be lost and must be put back in the right place.

zonie77
01-09-06, 11:52 PM
Definitely search. There are a couple of threads that even included pics and diagrams. Not sure if they ever got put in tech tips!

pimpjuice01
01-17-06, 11:31 AM
Yes the solenoid was broken or something, had both replaced 70$ each.. Mechanic said he needed a tranny guy to remove some parts with a special tool (must of got ripped off) but it came out to 350$ no tax including oil change.