: oil pump question



badams270
02-13-12, 10:50 PM
I have a 472 Cadillac motor in a 4 seat dune buggy. My question is I don't think its pumping oil. I pulled the filter off and turned the pump by hand and oil came out. I put a new filter on and turned the pump with a pump primer. Its easy at first then becomes very hard like pressure building but no where to go. Could there be a blockage somewhere?

drmenard
02-14-12, 11:44 PM
Is this a new pump? I have heard that some new pumps that the pressure relief get stuck open and lose pressure.. What guys do with a new pump , because of this is, remove the set screw and take out the spring and piston.. Then they polish the piston hone the bore and make sure there are no burrs and slids freely... Did you have the motor apart?

grassisgreener
02-15-12, 07:34 PM
All I can add is don't buy the pump Auto Zone has. Better to stick with the cast iron pump and buy a rebuild kit.

Post a picture of the 472 in a buggy please.

badams270
02-15-12, 10:24 PM
So, if I'm looking at the bottom of the pump. There is a hole thats open, and one with a little flap. What is the port with the flap? I have a rebuild kit, plan on installing it soon.

badams270
02-25-12, 08:37 PM
Well, still no oil getting to the valve train? Pulled the front pressure switch, and its pumping that far. Pulled the back pressure switch and I get oil back there. Anyone know why its not pumping into the heads on either side?

deVille33
02-26-12, 02:35 PM
Have you done work on the heads? Did you remove the rockershafts? You may have the shafts mounted so they block at oil passage. There is a special bolt (hollow) that goes into the oil passage port.

badams270
02-26-12, 03:24 PM
I haven't done any work to the heads. Both sides no oil. I have a manual coming form ebay, guess Ill have to wait. I got a oil pressure testing kit last night and have 35 lbs at idle. Where is this hollow bolt you speak of? The rockers and valves get lubricated through the push rods, right? Thanks for your help!!

drmenard
02-27-12, 07:45 PM
The rockers get there oil through the pushrods from the lifters... There are freeze plugs under the intake that plug a oil passage .. If one pops out you loose a lot of pressure.. If the lifters are clicking they could haved lost pressure...But if you got 35psi I would pull out some pushrods and see if they are blocked..