: 98 Catera heat problem



Tommygunner
02-28-11, 05:57 PM
I searched all through the forum looking for a hint but cannot find anything. long story short when I start the car and let it warm up i get heat, go for a drive it will start blowing cold (when driving at a constant speed) accelerate quickly and starts blowing hot instantly, let off goes cool again within 10-20 seconds. will continue doing the same thing over and over. turning the temp knobs when idling the driver/pass work perfect so i dont think its the actuators.is there another blend door in the heat/ac system? the other issue is the temp gauge, it will climb while idling and while accelerating, when braking it drops to 0 accelerate again and it goes up. any help would be appreciated

bigboycatera
03-03-11, 06:02 AM
hi i have 98 catera with same problem and i dont know what to do if you have any ideas can you please help or anyone on this site thanks

Tommygunner
03-18-11, 09:51 AM
also found out that if im driving 60 or faster there is no problem with heat...drive 55 and it blows cold??? putt around town at 30 have heat..so between 30-60 i have no heat coming from vents. Had to go to a funeral 300 miles away and i did not have one problem other than i had to drive faster than 60 to stay warm. i really dont know what the problem would be so if anyone has seen or heard of something like this let me know please

CaddyshackCadillac
03-18-11, 10:46 AM
Could be the heater control valve look up the symptoms of a bad hcv

Tudeman
10-14-11, 01:22 PM
It could be your secondary electric water pump. It's job is to keep water pressure up at low engine rpm's. Mine was not working and if I came to a stop or low idle situation air would blow cold. As soon as I pushed rpm's it would warm up.