: Do I also have the dread CPS failure problem?



CaddyMD
03-15-09, 01:18 AM
Well here is the story guys well I left my friends has Saturday 2:00 am in the morning and the car started like it normally does no problem. I've never had a problem starting my car at all It always would start up fine and no hesitation. Well I go outside and try to start my car at 12:00 in the afternoon and guess what the car wont start but it started less then 10 hours before perfectly fine. The battery is fine its cranking over and has plenty of juice. The engine is cranking over belt and other parts and moving with power. All my accessories are working radio,light on dashboard,headlights everything works. But the car wont start could this be related to possibly my spark plugs went bad or my electronic control module went bad. I'm hoping it the CPS or spark plugs related for cost wise. Any help guys on this issue thanks?

MyOpel
03-15-09, 07:02 PM
Sounds like the cps to me

98 Catera
03-16-09, 12:42 AM
CPSx2

CaddyMD
03-29-09, 03:13 PM
Well I ended up buying the CPS sensor and replaced it and tried to start the car multiple times and no luck what else could the problems be?

I dunno if this changes anything but somehow this part is broken if this helps in any way

http://i39.tinypic.com/rstu36.jpg


http://i41.tinypic.com/2e1fw2a.jpg

http://i44.tinypic.com/16ae2j8.jpg

http://i41.tinypic.com/30w07xt.jpg

CaddyMD
03-29-09, 03:14 PM
http://i39.tinypic.com/rstu36.jpg

CaddyMD
03-30-09, 08:25 PM
Any insight guys?

TitanCTS
03-30-09, 09:52 PM
Do you have gas in the tank? Can you hear the fuel pump turn on when you turn the key on? Check all the fuses for ignition system, fuel system, etc.. Start with the basics first then get back to us. :)

CaddyMD
03-30-09, 11:49 PM
Do you have gas in the tank? Can you hear the fuel pump turn on when you turn the key on? Check all the fuses for ignition system, fuel system, etc.. Start with the basics first then get back to us. :)

Yea I have gas in the tank over 3/4 full. And the fuel pump does come on when the key is turned and all the fuses look good. I just replaced the CPS but no luck,do you have any insight on the pictures above what that is?

CaddyObsessed
03-31-09, 03:16 PM
Its the vacuum line to the Intake Plenum Switchover Solenoid. The solenoid controls the Intake Plenum Switchover valve. This Switchover Valve is at the back of the intake plenum on the top of the engine. I am not sure of its purpose, but it will set off a DTC if it is not functioning properly. The vacuum line goes along the drivers side of the engine to a solenoid (where yours is broken off) at the back of the engine. Maybe someone who is familiar with its function will chime in.

CaddyMD
03-31-09, 05:48 PM
Its the vacuum line to the Intake Plenum Switchover Solenoid. The solenoid controls the Intake Plenum Switchover valve. This Switchover Valve is at the back of the intake plenum on the top of the engine. I am not sure of its purpose, but it will set off a DTC if it is not functioning properly. The vacuum line goes along the drivers side of the engine to a solenoid (where yours is broken off) at the back of the engine. Maybe someone who is familiar with its function will chime in.

Could this have anything to do on why the car wont start?

TitanCTS
04-01-09, 08:47 PM
No that should not prevent the car from starting.. Pull out all your spark plugs and see if they are fouled from excess fuel.. Dry them out if need be and put them back in and dry again.. Excessive cranking will flood the cylinders and prevent the plugs from firing.. Try that and see if that helps.

CaddyMD
05-08-09, 01:44 AM
No that should not prevent the car from starting.. Pull out all your spark plugs and see if they are fouled from excess fuel.. Dry them out if need be and put them back in and dry again.. Excessive cranking will flood the cylinders and prevent the plugs from firing.. Try that and see if that helps.

I checked the spark plugs they all look good.

Well the car has been sitting in the driveway recently. I ended up recharging the battery and had a mechanic come by and look at it. He hooked up his computer to it and he erased all the codes and he said he put the car back into the base settings. Well the car started up the rest of the day fine but then I go check it in the evening the same systems as before the car cranks and cranks fine but wont turn over. Does anybody have any answers?

R-Caddy
05-15-09, 07:09 PM
Ignition coil?