: separating motor and transaxle??



Mr. Elusive
06-04-07, 11:28 PM
ive got just about everything off the engine but i cant seem to get the block separated from the transaxle i located and removed 4 upper bolts and a brace holding the transaxle to the motor, the haynes manual under transaxle removal and installation it says to refer to section 2c-7 (subframe removal) it just says unbolt the torque converter to driveplate bolts and separate them... do i take off that big side cover to get to it, or anything else... i have about a week before my new motor gets here, thanks
(UPDATE...) im still at a standstill how do i get that motor and transmission apart..... does anybody know?

98 Caddy
06-05-07, 12:56 PM
There is usually a bolt on the firewall side that runs the opposite direction as all the other bell housing bolts.

eldorado1
06-05-07, 04:16 PM
There is a sheet metal debris cover on the side (or front, depending on how you want to look at it) of the transmission that covers the flexplate and torque converter. Take the one or two screws holding that on off, and remove the flexplate bolts (4).

Mountie
06-06-07, 01:37 AM
There is a sheet metal debris cover on the side (or front, depending on how you want to look at it) of the transmission that covers the flexplate and torque converter. Take the one or two screws holding that on off, and remove the flexplate bolts (4).

Here's a trick.... Turn the flywheel and look carefully for one of the flywheel bolt holes, being sort of oval ( not a perfect circle, but the opposite edges are straight ) This is the #1 bolt hole. When installing the 4 bolts, install the first bolt into the oval hole and TIGHTEN it completly!!! This centers the flywheel, and allows you to install the rest of the bolts without having to "finger tighten", then turning it around again. In other words, install bolt & tighten. A time saver

( Mark the flywheel & torque converter to install them at the same place) ( balance )

Also..... removing the engine away from the tranny using a TILTING / CRANK sling is a life saver, manuvering away from the tranny housing ( it's only an inch, but it's a mile without the adjustable sling).

Mountie
06-06-07, 01:44 AM
There is usually a bolt on the firewall side that runs the opposite direction as all the other bell housing bolts.

Not on the Northstar to 4T80e........ Some show this, but I think it is for the 4.9.

I went nuts looking for that bolt, but it's not there. There is 4 bolts & 2 locating pins on the upper ends.

Mountie
06-06-07, 01:50 AM
ive got just about everything off the engine but i cant seem to get the block separated from the transaxle i located and removed 4 upper bolts and a brace holding the transaxle to the motor, the haynes manual under transaxle removal and installation it says to refer to section 2c-7 (subframe removal) it just says unbolt the torque converter to driveplate bolts and separate them... do i take off that big side cover to get to it, or anything else... i have about a week before my new motor gets here, thanks
(UPDATE...) im still at a standstill how do i get that motor and transmission apart..... does anybody know?

What year & Cad are you removing the engine? I R & R'd mine and there is a couple tricks raising the North* out, and what NOT to damage. There is a tilting trick you may need to know!!

Mr. Elusive
06-06-07, 08:50 PM
ok, i missed the bracket on the aft side of the motor holding it to the transmission then i ended up lifting the whole assembly off the frame a lil bit, enough to slide the motor forward and pull it off with torque converter intact, i got the new motor today and have it back on the tranny most sensors, brackets and the exhause manifolds attached i got a bunch of pics too
http://i5.photobucket.com/albums/y164/bcc423/DSCN0188Medium.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/bcc423/DSCN0189Medium.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/bcc423/DSCN0190Medium.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/bcc423/DSCN0198Medium.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/bcc423/DSCN0199Medium.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/bcc423/DSCN0200Medium.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/bcc423/DSCN0201Medium.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/bcc423/_KAY6922Medium.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/bcc423/_KAY6928Medium.jpg
http://i5.photobucket.com/albums/y164/bcc423/_KAY6936Medium.jpg
hope thats not too many photos but thats the progress, feel free to put them in the gallery so if anyone needs them they'll have access! thanks for the help. anyone have a pic of the a/c compressor mounting bracket, i cant seem to figure out how to get it back on there!

Mountie
06-07-07, 02:30 PM
anyone have a pic of the a/c compressor mounting bracket, i cant seem to figure out how to get it back on there![/quote]

This is from my '93 Seville OEM service manual.

Mr. Elusive
06-09-07, 11:05 PM
hey, thanks, but that pic barely helped me... you cant see the bracketry in it... i managed to get it this morning..... but it was raining today, and i used that as an excuse not to work on the car past noon.... ill get it in soon hopefully, but i need to quit being a slacker!

Mountie
06-10-07, 05:44 PM
Sometimes we all can be more helpful if we have more info...... Installing the air compressor, are you doing it after the engine is up in the car, or outside-on the floor?

As for the compressor bracket - It's front & center on the drawing, but maybe that wasn't your problem? Being as specific as you can will help in our answers?

( We all understand how cramped the set-up is)