My OBD II port not working
Cadillac
 

Cadillac Forums | Help Us Help You | Advertise | Cadillac Parts | Cadillac News | Cadillac Classifieds / (Old System)

Cadillac Technical Archive | Cadillac Dealers | Cadillac Reviews | Cadillac Dealer Reviews | Cadillac Vendors

CadillacForums.com is the premier Cadillac Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 25
Cadillac Escalade, EXT and ESV Forum - 1999 - 2006 Discussion, My OBD II port not working in Cadillac Escalade Forums; A check engine light came on, I took it to autozone and they could not get the code reader to ...
  1. #1
    Orlie is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): Cadillac
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    21

    My OBD II port not working

    A check engine light came on, I took it to autozone and they could not get the code reader to power up when plugged inti the port. Any idea why the port is not working correctly. They tried 2 different code readers.

    later
    Orlie

  2. Remove Advertisements
    CadillacForums.com
    Advertisements
     

  3. #2
    hcvone is offline Cadillac Owners 10000+ Posts
    Automobile(s): 2013 CTSV Coupe , 2012 Escalade, 2014 SRX
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    H.V., Pa/Town of Webb, NY
    Posts
    12,821

    Re: My OBD II port not working

    It may have been their readers, the dealership uses a Tech II Tool, when I had my 03' my Snap on reader would not work, but the dealership tool worked fine.

  4. #3
    Lu Scola's Avatar
    Lu Scola is offline Cadillac Owners Enthusiast
    Automobile(s): Cadillac Escalade EXT King of Mods
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Baltimore, Maryland
    Posts
    595

    Re: My OBD II port not working

    Mine did the same thing at autozone. I went over to advance same again, then I opened the hood and I pulled the ECU fuse I think, then plugged it back in and then it read fine.

  5. #4
    93si's Avatar
    93si is offline Cadillac Owners Fanatic
    Automobile(s): 05 Escalade EXT
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Winnipeg,Mb
    Age
    29
    Posts
    147

    Re: My OBD II port not working

    I just tried mine with my cheap reader and i got the same thing, no power to the reader...

  6. #5
    dkozloski's Avatar
    dkozloski is offline Cadillac Owners 10000+ Posts
    Automobile(s): 2006 STS V8 AWD, '95 Ford Ranger
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Fairbanks, Ak
    Age
    74
    Posts
    26,515

    Re: My OBD II port not working

    Power to the OBDII port is commonly shared with the cigar lighter or power port. Check the fuse.
    Don't mess with Binky Bear!


  7. #6
    ewill3rd is offline Cadillac Technician
    Automobile(s): none
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    WOODBRIDGE, VA
    Age
    46
    Posts
    11,062

    Re: My OBD II port not working

    Get the coins out of your cigar lighter, replace the 15A cigar fuse in the underhood fuse block and stop using the cigar lighter as a coin holder

    Seriously though, I see this A LOT!!
    It is not the smartest place to put the thing and it only takes a coin toss to pop the fuse.
    OBD II standards use pin 16 as power in the DLC and pins 4 and 5 as ground. If this fuse blows the DLC will have no power and scan tools will not power up.

  8. #7
    93si's Avatar
    93si is offline Cadillac Owners Fanatic
    Automobile(s): 05 Escalade EXT
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Winnipeg,Mb
    Age
    29
    Posts
    147

    Re: My OBD II port not working

    Awesome Thanks alot i will check that out...

  9. #8
    1class is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 2004 Escalade ESV
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Gainesville, VA
    Posts
    99

    Re: My OBD II port not working

    Quote Originally Posted by ewill3rd View Post
    Get the coins out of your cigar lighter, replace the 15A cigar fuse in the underhood fuse block and stop using the cigar lighter as a coin holder

    Seriously though, I see this A LOT!!
    It is not the smartest place to put the thing and it only takes a coin toss to pop the fuse.
    OBD II standards use pin 16 as power in the DLC and pins 4 and 5 as ground. If this fuse blows the DLC will have no power and scan tools will not power up.
    Ewill3rd,

    I am experiencing that similar problem with my OBTII reader also not reading 04' ESV. It works on my other cars.

    http://www.harborfreight.com/cpi/cta...emnumber=94217


    Reading your tip I checked my cig fuse and it was fine. The cig-lighter does not work. I took it to another car to make sure it was not the lighter and it worked. Not sure if I am having multiple problems because both rear doors will not lock and unlock and produce no sound when the front doors activate. I thought when you mentioned the fuse that they may have been on the same line, but no luck. If you have any input let me know.

    Thanks

  10. #9
    hcvone is offline Cadillac Owners 10000+ Posts
    Automobile(s): 2013 CTSV Coupe , 2012 Escalade, 2014 SRX
    Join Date
    Apr 2003
    Location
    H.V., Pa/Town of Webb, NY
    Posts
    12,821

    Re: My OBD II port not working

    Quote Originally Posted by 1class View Post
    Ewill3rd,

    I am experiencing that similar problem with my OBTII reader also not reading 04' ESV. It works on my other cars.

    http://www.harborfreight.com/cpi/cta...emnumber=94217


    Reading your tip I checked my cig fuse and it was fine. The cig-lighter does not work. I took it to another car to make sure it was not the lighter and it worked. Not sure if I am having multiple problems because both rear doors will not lock and unlock and produce no sound when the front doors activate. I thought when you mentioned the fuse that they may have been on the same line, but no luck. If you have any input let me know.

    Thanks

    My Snap On reader worked on all my other GM cars/trucks, it works on my 07's, just would never work on my 03' Escalade.

  11. #10
    1class is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 2004 Escalade ESV
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Gainesville, VA
    Posts
    99

    Re: My OBD II port not working

    hcvone, if the snap on reader did not work then I must not complain about my cheap reader. Thanks
    I went out with my son tonight to troubleshoot. We checked not all the 12vdc outlets had power. Checked fuse and they looked ok. Proceeded to remove the rear passenger door panel (which by the way I before doing it I thought it would be difficult.. it was easy compared to some other vehicles I have worked on.) using a voltmeter checked power to the door lock actuator unit. There are two plugs. The best I can describe the one with the larger gage wire did not have power and any time when activating the locks. The other with thinner gage wire had 12 volts all the time. We removed the actuator and carefully oppened cracked open the case and found a little electric motor like one you would find in small electric toy cars. I used 9-volt battery and was able to activate the little motor. We put the lock-unit back together and using the 9-volt battery was able to activate the door lock. All that works so….we are back to square one.
    Not sure maybe someone else has some input.

  12. #11
    Lu Scola's Avatar
    Lu Scola is offline Cadillac Owners Enthusiast
    Automobile(s): Cadillac Escalade EXT King of Mods
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Baltimore, Maryland
    Posts
    595

    Re: My OBD II port not working

    I may have an answer for you about your rear doors. I will check with my alarm guy tommorrow. I know the Esaclades have seperate locking systems from the front and the rear. Actually I have some schematics that may help with the locking problems. I just emailed them to you 1class! Open the attachments and you should see the wiring diagram info. If its not the right one let me know.

  13. #12
    1class is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 2004 Escalade ESV
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Gainesville, VA
    Posts
    99

    Re: My OBD II port not working

    Hey Lu, got it, thanks for the great info it should be helpful to my door lock problem. They point out the wiring color and location of the modules and I plan on check it out later and will post what I find.
    According to info, GM has DATA BUS SYSTEM with no central location for front and back locks systems. Also points out the there is a BCM Body Control Module for the deferent doors triggers. That may be a place for me to start.

    Sorry gang I did not mean expand on the door problem on this thread, while trying to solve the OBDII issue. Not sure if this needs to be another thread. Moderator will let us know.

    Fil

  14. #13
    ewill3rd is offline Cadillac Technician
    Automobile(s): none
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    WOODBRIDGE, VA
    Age
    46
    Posts
    11,062

    Re: My OBD II port not working

    So you are saying it powers up, but it won't communicate?
    I don't mess with many aftermarket tools, did you say what tool you are using?
    What kind of response does the tool give you?

  15. #14
    1class is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 2004 Escalade ESV
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Gainesville, VA
    Posts
    99

    Re: My OBD II port not working

    Quote Originally Posted by ewill3rd View Post
    So you are saying it powers up, but it won't communicate?
    I don't mess with many aftermarket tools, did you say what tool you are using?
    What kind of response does the tool give you?
    ewill3rd

    yup it is aftermarket not very expensive tool, the link for the tool a couple of post back. It is CEN-TECH CAN OBDII.

    This morning I plugged in the tool, turn it on and then started the car. It took a long time and was very slow and just as before it failed, reporting (failure communicating). So then I turned the car off and powered off the scanner. Started the cycle again this time it acted different, it was very fast in sync and finally gave me a reading . no errors to report which is a good thing.
    Not sure why it took multiple times but it finally worked.

  16. #15
    lotech22's Avatar
    lotech22 is offline Awaiting Email Confirmation
    Automobile(s): '99 DeVille, K&N intake, MSD ign w/8.5mm wires, custom exhst
    Join Date
    Oct 2008
    Age
    35
    Posts
    45

    Re: My OBD II port not working

    A posible reason that your OBDII is not working is because you have built in diagnostics. Have you tride pulling the codes from the DIC. Access the diagnostics here---->http://www.aa1car.com/library/2002/us100232.htm
    And then use this to diagnose the DTCs you get here--->http://myweb.accessus.net/~090/dtcobd2.html

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Bookmarks

Cadillac Posting Rules

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Read about Lincoln | Buick | Kia Forte Forum
Need products for your Cadillac? Check out your options at the links below:

custom floor mats | Cadillac Chrome and Black Chrome Wheels | window tinting