Problem starting CTS
Cadillac
 

Cadillac Forums | Help Us Help You | Advertise | Cadillac Parts | Cadillac News | Cadillac Classifieds / (Old System)

Cadillac Technical Archive | Cadillac Dealers | Cadillac Reviews | Cadillac Dealer Reviews | Cadillac Vendors

CadillacForums.com is the premier Cadillac Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
+ Reply to Thread
Results 1 to 13 of 13
Cadillac CTS First Generation Forum - 2003 - 2007 Discussion, Problem starting CTS in Cadillac CTS Coupe, Sport Sedan and Sport Wagon Forums; I've had zero problems with starting my CTS until yesterday. I parked it, didn't leave any lights on or anything, ...
  1. #1
    blake050 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): CTS
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    17

    Unhappy Problem starting CTS

    I've had zero problems with starting my CTS until yesterday. I parked it, didn't leave any lights on or anything, and came back 30 mins later. When I turned the key, I heard a clicking/sparking sound, but the engine didn't turn over at all. Some of the interior lights came on. I let it sit overnight, and it did the same thing the next day. I kept the key turned for several seconds and after the clicking/sparking noise a few times, the engine slowly turned over and started up. I let it run for about 30 minutes, turned it off, and it did the same thing.

    I don't think there is a problem with the battery, it's less than 2 years old. Would this be a starter issue?

    A few notes: The radio is showing the battery at 14.4 or 14.5 volts. I'm not getting a Check Engine Light. When I got the car to start, the clock was wrong.

  2. Remove Advertisements
    CadillacForums.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Kingoftypos is online now Cadillac Owners Master
    Automobile(s): 06 CTS Sport/Luxury package
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Ledyard, CT
    Age
    35
    Posts
    7,585
    I assume those voltage readings are when the engine is running?

    What are the voltages when it's not running?

    KOT

  4. #3
    blake050 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): CTS
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    17

    Re: Problem starting CTS

    When the engine is not running, it shows 10.3 volts

  5. #4
    josney's Avatar
    josney is online now Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): 2003 CTS
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    South Carolina
    Age
    47
    Posts
    1,986

    Re: Problem starting CTS

    when mine did that, I thought maybe a starter....ended up being the battery

  6. #5
    956Caddy's Avatar
    956Caddy is offline Cadillac Owners Fanatic
    Automobile(s): 2004 Cadillac Cts Black Raven
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Harlingen,Tx
    Posts
    261

    Re: Problem starting CTS

    10.3 sounds pretty low , mine when i check its almost always 12.5 or higher and that i know of anything less than 10.0 will enable Battery Saver Active.

  7. #6
    blake050 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): CTS
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    17

    Re: Problem starting CTS

    The Battery Saver Active did come on when I checked the voltage when the engine was not running. I'll take the battery up to Auto Zone tomorrow to get them to check it.

  8. #7
    josney's Avatar
    josney is online now Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): 2003 CTS
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    South Carolina
    Age
    47
    Posts
    1,986

    Re: Problem starting CTS

    another point I would like to make blake050, I had autozone check my battery the first time also. they said everything was ok with the battery. so that is why I opted to change the starter. a couple of months went by and it started all over again, so mine was the battery all along. it just didn't show up on their initial tests. my battery was within the warranty period, so your battery doesn't have to be old to be on its way out. food for thought

  9. #8
    Jaxle67's Avatar
    Jaxle67 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 2004 cts
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    savannah ga
    Posts
    95
    Ill agree that even though the battery showed good on the initial check does not rule it out altogether. In my experience ive had a few batteries check good on the first check only to check bad later on on the same day. Sometimes its best to check more than once before you rule it out. Jesse

  10. #9
    blake050 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): CTS
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    17

    Re: Problem starting CTS

    The battery tested bad. New one is 180. Sucks.

  11. #10
    Kingoftypos is online now Cadillac Owners Master
    Automobile(s): 06 CTS Sport/Luxury package
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Ledyard, CT
    Age
    35
    Posts
    7,585

    Re: Problem starting CTS

    If the battery is less than 2 years old, then why are you paying for a new one? Don't most batteries have a 3 year 100% coverage, then 4 year 85 to 90%, 5 year 50 to 60% or something like that.

    http://www.autozone.com/autozone/par...7871_288480_0_

    That is the Duralast Gold battery from AutoZone 101-DLG. It states a 3 year free replacement and 2 year prorated.

    KOT

  12. #11
    blake050 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): CTS
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    17

    Re: Problem starting CTS

    Thanks Kingoftypos. It's an Autocraft battery from Advance Auto Parts. I'll give them a call tomorrow to see if I can get it replaced. The only thing is I didn't buy the battery, it was already in the car when I got it.

  13. #12
    Kingoftypos is online now Cadillac Owners Master
    Automobile(s): 06 CTS Sport/Luxury package
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Ledyard, CT
    Age
    35
    Posts
    7,585

    Re: Problem starting CTS

    Check to see if the battery has a Manufacture's date on it. Hopefully it'll be with in 3 years, if its after then hopefully it'll be with in the prorated dates as well.

    KOT

  14. #13
    josney's Avatar
    josney is online now Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): 2003 CTS
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    South Carolina
    Age
    47
    Posts
    1,986

    Re: Problem starting CTS

    nailed it

    Quote Originally Posted by blake050 View Post
    The battery tested bad. New one is 180. Sucks.

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Bookmarks

Cadillac Posting Rules

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
Read about Lincoln | Buick | Kia Forte Forum
Need products for your Cadillac? Check out your options at the links below:

custom floor mats | Cadillac Chrome and Black Chrome Wheels | window tinting