Cadillac
 

Cadillac Forums | Help Us Help You | Advertise | Cadillac Parts | Cadillac News | Cadillac Classifieds

Cadillac Technical Archive | Cadillac Dealers | Cadillac Reviews | Cadillac Dealer Reviews | Cadillac Vendors

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 24

Thread: Need help ....ASAP!!!

  1. #1
    retho78 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): Cadillac
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    1,025

    Need help ....ASAP!!!

    Hi Folks,

    My 98 Catera started acting up this evening. I was driving around stopped at the traffic light next thing I know my car won't move, it just shut down (no check engine light or any shaking) when it turned off. I had to push it to the side, gave several tries and only cranks but no start. I decided to wait like 30 mins then tried and it started right away the drove about 50 feet and it turned off again but then gave another try and it started right away and drove about 5-7 minutes and then it shut down again. I ended up pushing it and parked at a parking lot, went with my dad and came back 2 hours later and tried again and it started right up and drove all the way home about 4 miles.


    My question is....

    Could it be the CPS acting up, or can the CPS cause the car to shut down while driving?

    Could it be the computer or something else (Electrical, engine problems)?

    I do have an oil leak somewhere below the valve cover gaskets. I changed the valve cover gaskets a month ago but still leaking oil. I'm thinking head gasket or maybe something else causing the oil leak.

    There is no coolant leak or any pressure issues while driving, so I'm not sure what's causing this new problem.


    Any help is greatly appreciated.


    Thanks.

    Last edited by retho78; 12-05-12 at 12:07 AM.

  2. Remove Advertisements
    CadillacForums.com
    Advertisements
     

  3. #2
    jupiter57 is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): '97 DeVille, '98 DeVille, '97 Catera
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Lancaster, Kentucky
    Posts
    77

    Re: Need help ....ASAP!!!

    Having not experienced that problem yet, searching through the site seems to indicate that the Crankshaft Position Sensor is most likely the culprit.

    For ~$30 and an hours work, That would be the first thing I would try.

    Good Luck!

  4. #3
    retho78 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): Cadillac
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    1,025

    Re: Need help ....ASAP!!!

    Thanks, this is first time it has happened to me. Anyways, I have ordered a CPS already and will swap it out and see what happens.

    If anybody else has any suggestions please let me know.....thanks.

  5. #4
    kaustein is offline Cadillac Owners Enthusiast
    Automobile(s): Cadillac
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    712

    Re: Need help ....ASAP!!!

    Quote Originally Posted by jupiter57 View Post
    Having not experienced that problem yet, searching through the site seems to indicate that the Crankshaft Position Sensor is most likely the culprit.

    For ~$30 and an hours work, That would be the first thing I would try.

    Good Luck!
    Agreed!

  6. #5
    retho78 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): Cadillac
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    1,025

    Re: Need help ....ASAP!!!

    Thanks, I'll be getting the sensor tomorrow and replace it and see what happens.

    ----------

    I have some good news, I used my OBD II scanner now and it pulled up P0335, Crankshaft position sensor.

  7. #6
    elvin315's Avatar
    elvin315 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): Platinum 2001 Cadillac Catera Sport
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Warwick, NY
    Age
    63
    Posts
    1,840

    Re: Need help ....ASAP!!!

    Read my reply to this similar post.
    http://www.cadillacforums.com/forums...-me-today.html

    ----------

    Read my reply to this similar post.
    http://www.cadillacforums.com/forums...-me-today.html

  8. #7
    retho78 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): Cadillac
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    1,025

    Re: Need help ....ASAP!!!

    Thanks, I have changed the CPS before on another Catera that had starting problems, but didn't realize that CPS can cause the car to shut down while driving too.

  9. #8
    retho78 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): Cadillac
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    1,025

    Re: Need help ....ASAP!!!

    Update - replaced the CPS and the car is running good so far.

    Another question...... I replaced the valve cover gaskets on both sides about 4 weeks due to an oil leak and mainly more leak coming from the passenger side. When I removed the passenger side valve cover I noticed the plugs were covered in oil. Anyways I cleaned it all out and replaced the gaskets, but I'm still having the oil leak from both sides and while I replaced the CPS last night I checked the passenger side spark plug wires and there was some oil on the plug boots.

    Do you think the head gasket is bad or could it be something else?



    Thanks.

  10. #9
    gvjv3 is offline Awaiting Email Confirmation
    Automobile(s): 97 forest Green catera
    Join Date
    May 2012
    Posts
    119

    Re: Need help ....ASAP!!!

    when you replace the value cover gasket, there was 2 right, for each cover, a inter, and outer, plus O ring gaskets for each spark plug tube

  11. #10
    retho78 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): Cadillac
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    1,025

    Re: Need help ....ASAP!!!

    Yes, replaced the old ones with the new gaskets and O-rings.

  12. #11
    Sontov is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 1998 Catera
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    18

    Re: Need help ....ASAP!!!

    hmmm... so you are saying the CPS goes bad-- the car will not start-- will not even turn over?
    Thats what my car is doing: new battery, red/power cable to starter reads 12v, 12v the alternator...
    when I rocker the key to the ON position to start the car - I get no action out of the starter...
    And you are saying that, if the CPS is bad, the car will not even turn over?
    I cleaned my CPS- it was oily and dirty - but once I cleaned it, and reinstalled it, the car didnt crank-over...
    so perhaps the sensor is bad?

  13. #12
    MoistCabbage's Avatar
    MoistCabbage is offline Cadillac Owners 10000+ Posts
    Automobile(s): 2001 Seville STS, 1990 Seville (RIP), 1972 Sedan Deville
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    East Boston MA.
    Age
    29
    Posts
    26,323
    CKP (CranK Position) sensors have nothing to do with starter operation.

    Sontov, you have the same/similar questions posted in at least three separate threads, just start your own. It's much simpler when all of the info on YOUR problem is in the same thread, and everyone is on the same page.

  14. #13
    retho78 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): Cadillac
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    1,025

    Re: Need help ....ASAP!!!

    Quote Originally Posted by Sontov View Post
    hmmm... so you are saying the CPS goes bad-- the car will not start-- will not even turn over?
    Thats what my car is doing: new battery, red/power cable to starter reads 12v, 12v the alternator...
    when I rocker the key to the ON position to start the car - I get no action out of the starter...
    And you are saying that, if the CPS is bad, the car will not even turn over?
    I cleaned my CPS- it was oily and dirty - but once I cleaned it, and reinstalled it, the car didnt crank-over...
    so perhaps the sensor is bad?

    Sontov - This is my guess if the CPS is bad, you'll still have crank but no start. Mine would crank but wouldn't start and replacing the CPS. Your problem could be something else, maybe bad positive cable or blown fuse...etc.

  15. #14
    Sontov is offline Cadillac Owners Member
    Automobile(s): 1998 Catera
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    18

    Re: Need help ....ASAP!!!

    okay thanks. I replaced the (3) 80A maxi fuses just off the battery where as a the green ?A fuse looked good. but it still wont crank...Ugh.
    Im at a loss with this car...

  16. #15
    retho78 is offline Cadillac Owners Connoisseur
    Automobile(s): Cadillac
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    1,025

    Re: Need help ....ASAP!!!

    Hey Sontov,

    Please test the starter too!! It could be bad.

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Cadillac Posting Rules

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Read about Lincoln | Buick | Kia Forte Forum